תפילה וברכות

שמות ההנהגה של השם

  • כ"ז טבת התשע"ז

שאלה

שלום כבוד הרב אני שמעתי ששם י-ק-ו-ק זה חסד ואלוקים זה דין ושאומרים שמע ישראל אדוני אלוהינו אדוני אחד בהנהגה של השמות זה אומר שמע ישראל חסד הדין שלנו חסד אחד? ואם לא בבקשה תקן אותי ואם כן רציתי לדעת מה הפשט בזה?

תשובה

שלום וברכה

אכן שם הויה מרמז על מידת הרחמים ושם אלוקים מרמז כל הדין ואנו אומרים שמע ישראל הויה ואלוקינו דהיינו החסד והרחמים הכל הוא אחד הלכ הוא חסד, גם הדין הוא חסד.

אולם יש לכוון גם את הפירוש הפשוט שה' שהוא אלוקינו הוא ה' אחד וכפירוש רש"י דברים פרק ו פסוק ד

 ה' אלהינו ה' אחד - ה' שהוא אלהינו עתה ולא אלהי האומות, הוא עתיד להיות ה' אחד - שכל הגויים יכירו שה' הוא הבורא והוא המהניג וכו'.