תפילה וברכות

ברכת האילנות בשבת

  • ב' שבט התשע"ז

שאלה

האם השנה מברכים את ברכת האילנות בשבת? תודה

תשובה

שלום רב,

אפשר לומר ברכת האילנות גם בשבתות שבתוך חודש ניסן, אולם השנה א' ניסן חל ביום שלישי, וראוי להיות מן הזריזין לברך מיד בא' ניסן.

מקורות: ראה בשו"ת יחוה דעת חלק א' (סימן ב) ובספר חזון עובדיה פסח (עמוד כ) שהעיקר להלכה שמותר לברך ברכת האילנות בשבת, אלא שלכתחילה מהיות טוב יש לברך ברכת האילנות בימות החול, כשאין חשש שיפסיד הברכה. וכן ראה בשו"ת בצל החכמה חלק ו' (סימן לז) ובשו"ת באר משה חלק ג' (סימן מג אות ב) וחלק ח' (סימן עט) ובשו"ת שרגא המאיר חלק ח' (סימן יג אות ב) ובשו"ת תשובות והנהגות חלק א' (סימן קצא ד"ה ומה) ובשו"ת רבבות אפרים חלק ח' (סימן עה אות ב) שפסקו להתיר לכתחילה לברך ברכת האילנות בשבת. וכן ראה בספר מישרים אהבוך (עמוד רנ) בתשובת הגר"ח קניבסקי שליט"א שעל פי דין אין איסור לברך ברכת האילנות בשבת. וע"ע בספר הליכות שלמה חלק א' (עמוד רפט הערה 121) שהגרש"ז אויערבאך זצ"ל בירך על האילנות אף בשבת, ושם הביאו מהאדר"ת בספר נפש דוד (עמוד 138) שהיה מהדר לברכה בשבת כדי להשלים מאה ברכות. וע"ע בשו"ת אבן פנה חלק א' (סימן יז) ובשו"ת וישב הים חלק ג' (סימן כא).

אולם השנה א' ניסן חל ביום שלישי, וראוי להיות מן הזריזין לברך מיד בא' ניסן וכמו שאמרו חז"ל במסכת פסחים (דף ד עמוד א) זריזין מקדימין למצוות (וכן ראה בספר חזון עובדיה שם עמוד כד).

בברכה,

הלל מאירס