הלכות ומנהגים
טבילת טוסטר חשמלי
- ג' שבט התשע"ז
שאלה
איך אפשר לטבול טוסטר בלי שיתקלקל? ובלי לעשות תיקון כלי? שכבר נכוויתי מאחד שלקח לי כמעט מחיר של טוסטר חדש. תודה רבה
תשובה
שלום רב,
יש להקדים שכל החיוב של טבילת כלים הוא דווקא אם הטוסטר מיוצר על ידי חברה שנמצאת בבעלות של גויים, ובאופן כזה ההלכה היא כדלקמן:
דעת הרב עובדיה יוסף זצ"ל, שטוב להחמיר להטביל טוסטר. ואם חושש שאם יכניסנו למים, הטוסטר עלול להתקלקל, טוב שיתן אותו במתנה לגוי, ויחזור וישאל אותו מהגוי, כי השואל כלים מן הגוי פטור מלהטבילם, כיוון שלא קנאם להיות שלו (הליכות עולם חלק ז' עמודים רסה-רסו לגבי קומקום חשמלי. והוא הדין לגבי טוסטר. ואמנם יעויין בשו"ת אגרות משה חלק יורה דעה חלק ג' סימן כד שפוטר טוסטר מטבילה. אולם רוב הפוסקים מחייבים בטבילה - וכמו שכתבו בשו"ת באר משה חלק ד' סימן ק, ובשו"ת משנה הלכות חלק ט' סימן קסב, ובשו"ת תשובות והנהגות חלק א' סימן תנ).
אמנם עצה זו אינה מועילה לכל הדעות (יעויין ט"ז אורח חיים סימן שכג סק"ו, ויורה דעה סימן קכ ס"ק יח, שעצה זו אינה מועילה אלא לפי שעה דהיינו לאותו שבת או בחול כל זמן שאין לו מקווה, אבל לאחר השבת או שיזדמן לו מקווה כיוון שישתקע עולמית ביד ישראל ודאי הוי כלקוח בידו וחייב בטבילה, אלא שכיוון שאין זה מפורש בפוסקים יש להיזהר שיטביל כלי אחר עמו משום חשש ספק ברכה. והובא במשנה ברורה סימן שכג ס"ק לה).
אולם באמת עד כמה שידוע אין חשש להטביל את הטוסטר, כי אם מחכים אח"כ יום יומיים כדי שיתייבשו כל החלקים הפנימיים שלו, לא נגרם לו כל נזק (ניתן גם לייבש את הטוסטר בעזרת 'פן' וכיוצא בזה), וכמו שכתב בספר הכשרות (פרק ד הערה פח) שהניסיון מורה שבדרך כלל המכשיר לא ניזוק כלל, ומאות ואלפים שהוטבלו, נכנסו ויצאו בלי פגע.
בהצלחה רבה,
הלל מאירס
להרחבה ושאלות נוספות, ניתן לפנות אל רבני שו"ת הידברות במייל rav2@htv.co.il