שאל את הרב - כללי

קושיא על נפילת גלית בידי דוד

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

כבוד הרב שמעתי שכתוב בתורה במקום מסוים שלא דוד המלך הרג את גלית רציתי לשאול מה הראיה איפה ה´סתירה´ ואיך מיישבים אותה ? תודה מראש

תשובה

שלום וברכה

הריגתו של גלית בידי דוד, בספר שמואל [א יז] שם מופיע הסיפור המרכזי שדוד העלם הרג את גלית. ואילו בסוף הספר [שמואל ב פרק כא] ישנו סיכום קצר על נפילתם של 4 בני ערפה-הרפה בידי דוד ואנשיו, וכמו שביארו חז"ל במסכת סוטה [דף מז] כי אותן שתי נשים שליוו את נעמי אשת אלימלך בדרכה לארץ ישראל, הלא הן רות וערפה המוכרות לנו ממגילת רות, ומכיוון שערפה עשתה חסד עם בית אלימלך והורידה ארבע דמעות כשנפרדה מנעמי [והלכה לדרכה לארץ פלשתים], זכתה בשכר ארבע הדמעות ויצאו מצאצאיה ארבעה גבורים מפורסמים, ואלו הן: סַף, מָדוֹן, גָּלְיָת, יִשְׁבִּי. וככתוב בדברי חז"ל:

דָּרַשׁ רָבָא, בִּשְׂכַר אַרְבַּע דְּמָעוֹת שֶׁהוֹרִידָה עָרְפָּה עַל חֲמוֹתָהּ, זָכְתָה וְיָצְאוּ מִמֶּנָּה אַרְבָּעָה גִּבּוֹרִים הַלָלוּ, שֶׁנֶּאֱמַר, (שם) "וַתִּשֶּנָה קוֹלָן וַתִּבְכֶּינָה עוֹד".

אבל, בסופו של דבר, אחרי שהציקו אותם ארבעה גבורים לבני ישראל, נפלו כולם בידי דוד ואנשיו ככתוב שם בשמואל ב [פרק כא]:

"וַיִּפְּלוּ בְיַד דָּוִד וּבְיַד עֲבָדָיו", ודרשו חז"ל במכסת סוטה שם:

"(רות א) "וַתִּשַּׁק עָרְפָּה לַחֲמוֹתָהּ וְרוּת דָּבְקָה בָּהּ". אָמַר רַבִּי יִצְחָק, אָמַר הַקָּדוֹשׁ בָּרוּךְ הוּא, יָבוֹאוּ בְּנֵי הַנְּשׁוּקָה וְיִפְּלוּ בְּיַד בְּנֵי הַדְּבוּקָה".

וזוהי פשר הסיכום הכללי בסוף ספר שמואל המתאר בדברים קצרים את כל ארבעת ילידי ערפה שנפלו בידי דוד, אע"פ שכבר דיבר בחלקם בארוכה בפרקי הספר הקודמים.

ושם כתוב:

"וְיִשְׁבִּי בְנֹב אֲשֶׁר בִּילִידֵי הָרָפָה וּמִשְׁקַל קֵינוֹ שְׁלֹשׁ מֵאוֹת מִשְׁקַל נְחֹשֶׁת וְהוּא חָגוּר חֲדָשָׁה וַיֹּאמֶר לְהַכּוֹת אֶת דָּוִד: וַיַּעֲזָר לוֹ אֲבִישַׁי בֶּן צְרוּיָה וַיַּךְ אֶת הַפְּלִשְׁתִּי וַיְמִיתֵהוּ".

"וַתְּהִי עוֹד הַמִּלְחָמָה בְּגוֹב עִם פְּלִשְׁתִּים אָז הִכָּה סִבְּכַי הַחֻשָׁתִי אֶת סַף אֲשֶׁר בִּילִדֵי הָרָפָה".

"וַתְּהִי עוֹד הַמִּלְחָמָה בְּגוֹב עִם פְּלִשְׁתִּים וַיַּךְ אֶלְחָנָן בֶּן יַעְרֵי אֹרְגִים בֵּית הַלַּחְמִי אֵת גָּלְיָת הַגִּתִּי וְעֵץ חֲנִיתוֹ כִּמְנוֹר אֹרְגִים".

וַתְּהִי עוֹד מִלְחָמָה בְּגַת וַיְהִי אִישׁ מָדוֹן ...וְגַם הוּא יֻלַּד לְהָרָפָה, וַיְחָרֵף אֶת יִשְׂרָאֵל וַיַּכֵּהוּ יְהוֹנָתָן בֶּן שִׁמְעָה אֲחִי דָוִד".

"אֶת אַרְבַּעַת אֵלֶּה יֻלְּדוּ לְהָרָפָה בְּגַת וַיִּפְּלוּ בְיַד דָּוִד וּבְיַד עֲבָדָיו".

וכפי הנראה יש כאן מסורת אחרת על הריגת גלית בידי אֶלְחָנָן בֶּן יַעְרֵי אוֹרְגִים בֵּית הַלַּחְמִי. אולם חז"ל פירשו שאין כאן מסורת שונה על הנאמר לפני כן שגלית נהרג בידי דוד, אלא כדרך התנ"ך לקרוא ולכנות אנשים בשמות נוספים על השם העיקרי, כיתרו חותן משה שנתכנה בתנ"ך ב7 שמות, כך גם זוכה משה ל7 שמות, וכמו שלמה המלך שזכה אף הוא לשמות נוספים, וכך נתכנה גם דוד בשם אלחנן, ורואים כך מתיאור הנלוה לשם האיש "אֶלְחָנָן בֶּן יַעְרֵי אֹרְגִים בֵּית הַלַּחְמִי" שמדובר כאן בשם שנכתב לדרשה.

וכך דרשו חז"ל [מדרש רות רבה פרשה ב] וַיַּךְ אֶלְחָנָן זה דוד שחננו הקב"ה [ראה מסכת יומא כב עמוד ב´ את החנינה שחנן הקב"ה את דוד אע"פ שהיו לו מעשים שלפי דרגתו היו נחשבים לחטאים] בֶּן יַעְרֵי שהיה גדל ביער [על הסיבה למה גדל דוד המלך דוקא ביערות ראה כאן: ] אוֹרְגִים שעסק בפרוכת, דבר אחר אורגים שהיו מעלין לו את ההלכה והוא אורגה, בֵּית הַלַּחְמִי שבא מישי שהיה גר בבית לחם אֵת גָּלְיָת הַגִּתִּי.

ישנן השלמות נוספות לדברי חז"ל שהבאתי כאן, ולעת עתה נסתפק בדברים הללו.

בהצלחה - מנשה ישראל