ריבית "בנק הזמן"

  • כ"ח שבט התשע"ז

שאלה

בס"ד לכבוד רבני הידברות, שלום וברכה! ראשית תודה על האפשרות לשאול ולקבל מענה! שנית- ברצוני לשאול: קראתי כתבה בהידברות אודות מיזם בשם "בנק הזמן" שבו נשים בירושלים נרשמות דרך המינהל הקהילתי, ותורמות מזמנן, ובתמורה מקבלות עזרה כלשהיא שהן מבקשות. מצורף הקישור לכתבה: https://www.hidabroot.org/article/217992 קראתי תגובות נלהבות, שזה ממש חסד וכו', (לדוגמא מישהו ציטט מספר חובות הלבבות עם פירוש "לב טוב", שער חשבון נפש, השער ה23), ועוד . אך היתה גם תגובה כזו: (עשיתי העתק הדבק): תגובה מספר 15 הדבר אסור באיסור ריבית כתוב במשנה (בבא מציעא פרק ה משנה י) אוֹמֵר אָדָם לַחֲבֵרוֹ, נַכֵּשׁ עִמִּי וַאֲנַכֵּשׁ עִמָּךְ, עֲדֹר עִמִּי וְאֶעְדֹּר עִמָּךְ, וְלֹא יֹאמַר לוֹ נַכֵּשׁ עִמִּי וְאֶעְדֹּר עִמָּךְ, עֲדֹר עִמִּי וַאֲנַכֵּשׁ עִמָּךְ. אליהו | 23/02/17 20:13" עד כאן התגובה. רציתי לברר מה דעת ההשקפה היהודית וההלכה, לגבי בנק הזמן? מותר ? אסור? רצוי? חסד? האם הציטוט הנ"ל הוא נכון בהקשר לבנק הזמן? אשמח למענה במייל, ואשמח אם תסכימו לפרסם התשובה גם בתגובות לאותה כתבה, https://www.hidabroot.org/article/217992בנוסף לפרסום בשו"ת הידברות. תודה רבה, ותזכו למצוות!

תשובה

שלום וברכה

אם הבנתי נכון הבנק הוא שכל אחד תורם מתי שהוא יכול מרצונו הטוב ללא כל התחייבות והיות שאין התחייבות של אחד לשני ואין העזרה על תנאי אין בזה שום בעיה.

בהצלחה,