שבת

חילול שבת ורצח

  • ל' שבט התשע"ז

שאלה

איך זה שבשמים העונש על שבת יותר גרוע מרצח אני יסביר למה זה לא מובן לי . באופן כללי אני מאמין בכל מה שבורא עולם אמר אבל כדי לכפר על רצח צריך להתאבל 20 שנה לעזוב את אישתך והילדים שלך והבית וכל מה שיש לך ולהתאבל וכדי לכפר על חילול שבת כל מה שצריך זה לשוב בתשובה משהו פה לא מסתדר לי

תשובה

בס"ד

שלום וברכה,

נראה שהתבלבלת.

אדם שרוצח את חברו - חייב מיתה לפי התורה, וכך גם אדם שמחלל שבת - חייב מיתה.

רק אדם שהרג את חברו בשוגג (כלומר בטעות, מתוך רשלנות ולא בכוונת תחילה) גולה לעיר מקלט במטרה לכפר על חטאו עד מות הכהן הגדול.

עם זאת, יש בחינה בחילול שבת שהיא חמורה יותר מרצח, ואסביר:

רצח הוא מעשה פרטי, שנעשה לרוב ממניעים של תאווה, שנאה או נקמה אישית של אדם כלפי חברו.

מצוות השבת לעומת זאת היא מצווה לאומית, כלומר מצווה ששייכת לכל העם היהודי, ומאחדת את כל העם במשך 3300 שנה. כך אומרת התורה: "ושמרו בני ישראל את השבת, לעשות את השבת לדורותם ברית עולם, ביני ובין בני ישראל - אות היא לעולם" (שמות לא, טז).

על כן המחלל את השבת אינו חוטא רק נגד אדם אחד, אלא חוטא נגד כל כלל ישראל כולו. שהרי אחד המאפיינים העיקריים שמאחדים את עם ישראל ושומרים על זהותו ההיסטורית היא מצוות השבת. לא לחינם אמרו חז"ל שהשבת שקולה כנגד כל המצוות (בבא בתרא דף ט'), ואם ישראל ישמרו אפילו רק שתי שבתות בשלמות - יזכו תכף ומיד לגאולה!

המחלל את השבת מרחיק את הגאולה, ופוגע בכל עם ישראל בכך שהוא שובר את הזהות היהודית המאחדת אותנו כעם הנבחר, עמו של הקב"ה.

ישנם אנשים ששואלים, מדוע תדרוש התורה להעניש אדם שבסך הכל הדליק אור בשבת, מה הוא כבר עשה במעשה פעוט זה?

לשם הבנת העניין, הבה נשאל שאלה מקבילה: האם ישנה משמעות לאדם ששורף חתיכת בד? כל אדם הגיוני יאמר שלא. אין משמעות לדבר.

אך מי נאמר אם אדם זה ישרוף ברחוב את דגל מדינתו? לפתע ישנה משמעות רבה לעניין, ואלפים יתקוממו נגדו.

כך הוא גם אדם שמכחיש את השואה בפרהסיה - בנושא זה לא קיימת "זכות הדיבור", שהרי הוא פוגע בלב האומה, ועל כן יישלח למאסר. וכן אדם שבוחר ללכת בלבוש של נאצי ולהרים על ביתו את סמל המפלגה הנאצית - למרות שכל אלה אינם אלא רק בדים וסמלים חיצוניים, הם מייצגים אידיאולוגיה חמורה ומסוכנת, שלא יעברו בשתיקה.

גם דינו של מרגל הוא מן הדינים החמורים ביותר שיש במדינה, למרות שכל מה שעשה המרגל הוא רק לצותת ולהעביר בפיו מה ששמע. אך דיבור זה חמור יותר מרצח.

כלומר, כולנו מבינים שישנן פעולות פשוטות למראה אשר עשויות להיות חמורות מאוד, כאשר הן מייצגות דברים גדולים וחשובים בעולם.

השבת היא זכר לבריאת העולם, והמחלל אותה דומה לכופר בעצם מעשה הבריאה כולה. והרי כל קיומו העל-טבעי של עם ישראל מזה 3300 שנה תלוי בשמירת התורה. כך שהמחלל את השבת פוגע בביטחון הלאומי, הוא מסכן את קיומו של כל העם היהודי, על כן עוונו חמור.

עם זאת, החזון איש הסביר שבדורנו החלש, דור של הסתר פנים וחטאים רבים שנפוצו - אין מענישים על המצוות, כי החוטאים אינם מבינים את חומרת החטא, ולכן צריך לנסות ולקרב את אחינו הטועים באהבה.

בברכה,

דניאל בלס