שאל את הרב - כללי

אמונה או ידיעה?

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

שלום רב. אני נוכחתי בכמה שיחות בהם היה נושא האם אני יודעים שיש אלוקים או שאנחנו רק יכולים להאמין, יש האומרים שאנו יכולים רק להאמין כי לא ראינו או דיברנו עם הקדוש ברוך הוא ומה שיש לנו היא רק אמונה, אומנם אמונה שלמה ומלאה שיש את הקדוש ברוך הוא והוא ברא ויצר את כל הבריאה. לעומת זאת יש את אלו שאומרים שהם יודעים שיש אלוקים, ובכל נס שקורה להם ביום יום הם יודעים שזה ממנו ושהוא נמצא, ושחוץ מאמונה בו אנו גם יודעים שיש אותו. אודה מאוד אם תענו, ותוכיחו לי את החשיבה האמתית שאני צריכה להיות בה מבין שתי דעות אלה. האם אנחנו מאמינים שקיים אלוקים, או יודעים? תודה רבה.

תשובה

שלום וברכה

ידיעת קיום הבורא היא משני מקורות.

א. המסורת שעברה לנו מדור דור עד יציאת מצרים שהם ראו יאת מעשי ה´ וגבורותיו וקיבלו את התורה בהר סיני.

ב. הבריאה זועקת יש אלוקים!! הבריאה לא יכולה להיוצר מעצמה וברור שיש אלוקים, ודבר זה ברור לכל מי שיש לו מעט שכל בקודקדו.

שני הדרכים הם דרכים לוגיות ואין שום מצווה להאמין סתם ורק פתי יאמין לכל דבר.

מהות האלוקים לא נוכל להבין מעצמינו ונזדקק רק לתורה שיהא תלמד אותנו עד כמה שהתורה מספרת לנו מעט מן המעט ממהות האלוקים, ובוודאי שאין לנו הבנה אמיתית כלל בעניין זה.

בברכה - בנימין שמואלי