שו"ת פורים

האם מותר לסיים צום תוך כדי מבחן ולאכול

  • ט' אדר התשע"ז

שאלה

בס"ד שלום לכבוד הרב, ביום חמישי 9.3, בתענית אסתר, יש לי מבחן חשוב במכללה. רציתי לדעת כמה דברים בבקשה: 1. לקראת סיום הצום אהיה במבחן, שמתחיל בשעה 17:00, האם בשעה של צאת הצום (18:11) אני יכול כבר לאכול תוך כדי המבחן? 2. האם זמן תחילת הצום הוא זמן עלות השחר לדעת המאוחרת 04:47 לאותו יום? או קצת לפני? 3. האם אפשר לעשות תנאי, שאם קם בבוקר לפני זמן תחילת הצום אוכל לאכול ולשתות? 4. לידע כללי, אם הצום לא היה מוקדם לחמישי, האם צאת הצום היה תלוי בקריאת מגילה ואז הייתי צריך לחכות עד תום המבחן בשעה 20:00, לקרוא מגילה ולהתפלל ערבית, ורק אז לאכול? (רוצה לדעת לידע כללי) אשמח לתשובה מהירה, תודה רבה ויום טוב, רועי

תשובה

שלום וברכה

1. מותר.

2. זמן תחילת הצום הוא בעלות השחר כפי הדעה שעלות השחר היא 72 דקות לפני השקיעה.

3. יש לעשות תנאי שאם תקום לפני עלות השחר תוכל לאכול ולשתות.

4.  לכתחילה אין אוכלים בשנה רגילה בתענית אסתר עד לאחר סיום קריאת המגילה, אולם מי שחלש ולא יכול להיות מרוכז בקריאת המגילה ללא אכילה, יכול להקל ולאכול ולשתות לפני המגילה מעט כדי שיוכל להתרכז בעת המגילה.