שאל את הרב - כללי

מי ברא את אלוקים

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

שלום כבוד הרב, אני צופה קבוע דרך האתר בעיקר בהרצאות/דרשות של הרב זמיר. לפי דבריך אתה אומר שאלוהים ברא את האותיות , ואת העולם מהאותיות. ושלא יתכן דבר מסודר ללא מסדר. ומי ברא את אלוהים.? ומי ברא את זה שברא את אלוהים,וכו"?

תשובה

שלום וברכה

אכן, סדר מחייב מסדר. והעולם החומרי המסודר בסדר מופלא, החל מהסדר המדהים השורר בכל אטום ובכל חלקיק, ועד לסדר המושלם בפאזל הענקי של כל מרכיבי הבריאה, בסדרים על גבי סדרים, כל זה מעיד כאלפי עדים על המסדר. דברים הנעשים באופן מקרי נעדרי סדר.

אולם, מה שאנו מחייבים מן השכל שלעולם היה בורא, הוא מנקודה הראשונית הפשוטה שכל חומר קשור לזמן, ולכן ברור שלחומר הנראה לעיניינו, היתה התחלה. אבל לגבי כל מה שמעבר לחומר מושג הזמן אינו קיים, ולכן האלוקים שאינו חומרי משום צד, ניצב מעבר למושגי הזמן, ולכן לא שייך לדבר לגביו במובנים של התחלה וסוף - מושגים הנגזרים רק מהבריאה הנקראת ´זמן´.

בראשית, ברא אלוקים. פירש הרמב"ן שבמילה בראשית מלמדת התורה על בריאת הזמן על ידי האלוקים, ומשכך ברור שבורא הזמן אינו כפוף אל הזמן ולכל המושגים שהן מתולדות ה´זמן´.

בהצלחה - מנשה ישראל