שאל את הרב - כללי

פטירת ילדים קטנים

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

לצערנו, אנו שומעים בזמן האחרון על פטירת ילדים קטנים ל´ע. וידוע ש40 יום קודם יצירת הולד מכריזים את בן/בת זוגם האם לילדים אלו גם נקבע על בן זוגם?

תשובה

שלום וברכה

בזוהר הק´ מבואר כי לגבי אלו שבאו לעולם הזה בגלגול שני, לא נאמרה מאמר חז"ל ארבעים יום קודם יצירת הולד מכריזים בת פלוני לפלוני. הזיווג לנשמות שבאו בגלגול לשם תיקון נקבע באופן אחר.

ואעתיק את דברי הזוהר בתרגום ללשון הקודש:

"בא וראה, שכל אותן צורות הנשמות שבעולם עומדות לפניו זוג זוג, לאחר מכן כשמגיעה שעתן לבוא לעולם הזה הקב"ה מזווגן לזוגות, אמר רבי יצחק הקדוש ברוך הוא אומר: בת פלוני לפלוני, ...אמר ר´ יוסי מה צורך לכרוז זה והלא עומדין בזיווגן כמקדם, כמו שאמר רבי חזקיה אמר רבי חייא באותה שעה ממש שיוצא נשמת אדם בעולם יוצאת נשמת בת זוגו ומזדמנת עמו, אמר רבי אבא  זכאים הם הצדיקים שנשמותיהם מתעטרות לפני המלך הקדוש עד שלא יבואו לעולם, שכן שנינו באותה שעה שהקב"ה מוציא נשמות לעולם כל אותם רוחות ונשמות כולם כלולות מזכר ונקבה המחוברים כאחד, ונמסרות ביד אותו המלאך הממונה על ההריון ולילה שמו, ובשעה שיורדות הנשמות ונמסרות בידו מתפרשין הזכר והנקבה זה מזו, ולפעמים קודם אחד לחבירו, ומוריד אותן לבני אדם, וכשמגיעה שעת זיווגן הקדוש ברוך הוא היודע בטיב כל אותם רוחות ונשמות מחבר אותם כבראשונה, ומכריז עליהן, וכשהן מתחברות בזיווגן נעשין גוף אחד ונשמה אחת משני בחינותיהן ימין ושמאל כראוי, ועל זה נאמר אין כל חדש תחת השמש".

"ואם תאמר, הרי שנינו אין מזווגין לאדם אשה אלא לפי מעשיו ודרכיו של האדם, כן הוא ודאי, שאם זכה ומעשיו כשרים זוכה לבת זוגו שלו להתחבר עמה כמו שיצאו מאוצר הנשמות יחדיו, אולם שנינו בסוד המשנה שכל אותם שבאו בגלגול הנשמות [שאין להם בת זוג עצמית, כדלהלן] יכולין להקדים על ידי תפילה ולהשיג לעצמם בת זוג, ועל זה התעוררו החברים: אין נושאין נשים במועד אבל מקדשין שמא יקדמנו אחר ברחמים, ויפה אמרו החכמים ´אחר´ דווקא [שזה הבא בסוד הגלגול נקרא אחר], ועל כן קשין זיווגן לפני הקב"ה, ועל הכל נאמר וודאי כי ישרים דרכי ה´".

"רבי יהודה שלח לרבי אלעזר, אמר, הודיעני סוד הדבר, אותם הבאים בגלגול הנשמות האיך מזדמנות להם בנות זוג, שלח לו כתיב (שופטים כא) מה נעשה להם לנותרים לנשים וגו´, וכתיב לכו וחטפתם לכם וגו´, פרשת בני בנימין [שנהרגו בפלגש בגבעה ונותרו מהם אנשים שלא היה להם בת זוג עד שהלכו וחטפו מהמחוללות בשילה] מוכיח על ענינינו, ועל זה שנינו שמא יקדמנו אחר ברחמים, כי אותו אחר אין לו בת זוגו, אבל תמצא זה באופן שאדם נשא בת זוגו ולא היו לו ממנה בנים, ומת, מצווה על אחיו שיבוא וייבם את אשת אחיו ואח"כ כשנולד בן הרי שאותו בן הנולד הוא הוא המת שחזרה נשמתו לעולם בגלגול, וזה הוא ´אחר´ שאין לו בת זוג שהרי אמו היא בת זוגו, ועליו אמרו ´שמא יקדמנו אחר ברחמים´ שיכול הוא להקדים ברחמים ליקח בת זוגו של אחר ברחמים ובתחנונים, ואף על גב שאמרתי לך שיוכל להקדים על ידי תפילה, מ"מ לא יוכל לפעול זה אלא אם כן בן זוגה של אותה אשה רשע, וזה האחר המבקש רחמים צדיק, אמר רבי  יהודה זה הוא ודאי מה שאמרו קשה זיווגו של אדם לפני הקדוש ברוך הוא.

בהצלחה - מנשה ישראל