חברה והשקפה
למה יש יסורים בעולם
- כ' אדר התשע"ז
שאלה
שלום, למה הקב"ה נותן לאדם יסורים קשים שקשה לו להתמודד איתם ומה זה בה לסמל תודה מראש.
תשובה
בס"ד
שלום וברכה,
אמרו חז"ל בגמרא (נידה דף טז, ב): "מלאך הממונה על ההריון - 'לילה' שמו, ונוטל טיפה ומעמידה לפני הקב"ה, ואומר לפניו: ריבונו של עולם, טיפה זו מה תהא עליה - גיבור או חלש, חכם או טיפש, עשיר או עני? ואילו רשע או צדיק - אינו אומר".
מכאן יצאנו למדים, שעוד בטרם יורד כל אדם לעולם, נקבע עבורו בשמים מה יהיו הנסיונות והקשיים הפרטיים בחייו, אם יהיה עשיר או עני, אם יהיו לו קשיים בפרנסה, אילו מחלות או כאבים יפקדו אותו בחייו וכיוצא באלה. לכל אדם חשבון פרטי משלו, אשר נוגע לעיתים רבות במעשיו ונסיונותיו מגלגולים קודמים, שקובע את מאורעותיו בחיים. אך הבחירה אם להיות צדיק או רשע נתון לגמרי בידינו למרות המצבים החיצוניים. אנו יכולים לבחור בדרך האמונה והביטחון, ולבטוח שהכל נועד לטובה, ולקבל את הייסורים באהבה, או להתכחש חלילה לבוראנו ולהגדיל את עווננו. ועניין זה תלוי לגמרי בידינו.
אמרו חז"ל במסכת ערכין (דף טז, ב): "עד היכן תכלית הייסורין? ...אפילו נתכוונו למזוג לו כוס יין במים חמין ומזגו לו בטעות בצונן, או שנתכוונו למזוג לו בצונן ומזגו לו בחמין, הרי זה נקרא ייסורים... אפילו נהפך לו חלוקו כשלבשו, והוא צריך לחזור ולהופכו, הרי אלו ייסורים... עד היכן תכלית ייסורין? אפילו הושיט ידו לכיס ליטול שלוש מטבעות, ועלו בידו שתיים, הרי אלו ייסורים!"
הקבלה מלמדת אותנו על מושג של גלגולי נשמות. כל נשמה יורדת שוב לעולם הזה כדי לתקן מצוות שעוד לא תיקנה, או לכפר על עוונות מגלגולים קודמים. לרוב סוג התיקון הוא בדבר שהנשמה נכשלה בו (לדוגמה אדם עשוי להיוולד עם מום או כיעור גדול אם בגלגול הקודם היה אדם יפה תואר והתגאה ביופיו או זלזל בנכים ובעלי מומים, ולכן זהו תיקונו).
כל אדם שעושה חטאים פוגם בנפשו, הייסורים נועדו לנקות את הכתמים והמומים המסוכנים שדבקו בנשמתו מגלגול זה וגלגולים קודמים, והמונעים ממנו להשיג את האור האלוקי בעולם הבא והנצחי. כשם שבעולם הזה כל חולה רוצה להתרפא ממחלתו, ומוכן לשלם על רפואתו ואף מודה לרופא שמנתח ומכאיב לו, כך גם כל נשמה מודה ליוצרה בעולם הבא על הייסורים שקיבלה, כי היא מבינה את תכליתם להטיב לה ולתקנה.
כל ייסורים הם לטובה. ורק בעולם הבא נבין את תכליתם של כל ייסורים שקיבלנו.
עם זאת, הגאון מווילנא ביאר שביכולתנו להבחין מה נשמתנו ירדה לעולם לתקן, על ידי התבוננות בנסיונות שקיבלה. כל מצווה שהאדם נהנה לקיים - פירוש הדבר שכבר זכה לקיים מצווה זו בגלגול הקודם, אך כל מצווה שקשה לאדם לקיים או יש לו בה ייסורים - פירוש הדבר שטרם תיקן אותה בגלגוליו הקודמים ועל כן ירד כעת לתקנה ולעמוד בנסיון.
אמרו חז"ל שאין הקב"ה נותן לאדם נסיון שאינו יכול לעמוד בו. פירוש הדבר שגם כאשר הקב"ה מוריד לעולם נשמה עם נסיונות גדולים וייסורים גדולים, הוא נותן לה כוחות נפש גדולים להתמודד עם אותם ייסורים בהצלחה, ולעמוד בנסיונות.
בברכה,
דניאל בלס
להרחבה ושאלות נוספות, ניתן לפנות אל רבני שו"ת הידברות במייל rav2@htv.co.il