חברה והשקפה

השתדלות מול אמונה בפרנסה

  • כ"ח אדר התשע"ז

שאלה

שלום לכבוד הרב שמעתי איזה סיפור על איזה צדיק שלא היה לו כסף לכלכל את המשפחה שלו ויום אחד הוא מצא מטבע שיכלכל את כל משפחתו והוא לא הרים את המטבע כי זה כביכול השתדלות מצידו והמטבע הגיע עד לתלמוד תורה שלמד ויש משפט שאומר כל מה ששלך יגיע עד אלייך אז אם אני מאמינה שהכל הכל מגיע ממנו ואני לא צריכה לעשות השתדלות ואני מאמינה שהכל מגיע ממנו ומה שצריך להיות שלי יהיה שלי זה בסדר?כי מצד שני אנחנו כן צריכים לעשות השתדלות אני לא מבינה...

תשובה

שלום וברכה

התנהגות נעלה זו היא רק לקדושי עליון מעטים בכל דור ודור ואין לאדם רגיל ללכת בדרך זו. אדם רגיל עליו ללכת בדרך הרגילה של השתדלות סבירה לצורך פרנסה ולא לסמוך על הנס. רק קדושי עליון בודדים בדור יכולים ללכת בדרך זו.