מהן רשי התבות של: שי"ת?

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

א. מהו ה- שי"ת? ב. מה כוחה של האות ר`....

תשובה

7) השי"ת זה ראשי תיבות של השם יתברך. זה כינוי לבורא העולם ופירושו, "השם": כל התנהגות של ה` בעולם נקראת "שם". יש לו מספר שמות כלומר יש לו מספר הנהגות, דין, רחמים ועוד. "יתברך" אנו מברכים את ההנהגה של ה` איתנו בכל מצב, כי הוא מלא ברחמים עלינו וכל מה שהוא עושה לנו זה לטובתנו. הברכה כאן היא לא שה` זקוק לנו שנברך אותו, אלא כך אנו מכירים טובה על כל החסדים שה` עושה איתנו.

לגבי כוחה של האות ר`, בכל האותיות גנוזים סודות רבים, עם האותיות נבראו כל העולמות, וברור שהרבה ענינים הם סודות שאין בכלל אפשרות להבין אותם על רגל אחת אם בכלל. מה שבכל אופן ניתן קצת להבין לגבי האות ר` זה מה שהגמרא אומרת שק` זה קדוש ור` זה רשע. והסיבה לכך שר` מסובב את הפנים שלו מהק` הקדוש. אבל יש לק` רגל ארוכה, וזה אומר שהר` כלומר הרשע לא איבד תקווה והוא יכול לחזור ולאחוז בקדושה ולחזור בתשובה. אז, הגמרא אומרת, ה` מבטיח שהוא יקשור לו כתרים כמו שלו עצמו, לא פחות. לסיכום ר` זה החטא אך גם כוחה הגדול של החזרה בתשובה.