תפילה וברכות

הנחת פתקים בכותל

  • ג' ניסן התשע"ז

שאלה

מדי פעם אני מתפללת בכותל ואף פעם לא שמתי פתק. רציתי לשאול האם באמת יש עניין לשים פתק בין אבני הכותל?? תודה רבה

תשובה

שלום רב,

כפי הנראה מנהג זה התחיל על ידי יהודים שלא יכלו להגיע בעצמם לכותל, ובמקום זה שלחו פתק עם בקשה כדי שיהיה מונח בין אבני הכותל, אולם למי שיכול להגיע לכותל בעצמו ולהתפלל בפה מלא לפני הקב"ה אין עניין להניח שם פתק.

מקורות: בספר פדה את אברהם חלק ב' (מערכת ב' אות ט"ו) שהביא מעשה על הרב מהר"ח בן עטר בעל האור החיים הק', שנתן לתלמידו כתב צוותא בכותל המערבי, ונזדמנו לו מזונותיו (וע"ע בספר חזון עובדיה ארבע תעניות עמודים תמח-תמט בהערה שהביא מש"כ הפדה את אברהם, והוסיף שבספר הר הקודש סוף עמוד רסה הביא המעשה הנז' בשם הרב בעל מנחת אלעזר, שכן קיבל מאבותיו).

ויעויין שו"ת ציץ אליעזר חלק י' (סימן ה אות ו) שהביא דברי הפדה את אברהם, וכתב, שאולי מכח זה הוא שנשתרבב המנהג בהרבה מבני ישראל להטמין פתקאות-בקשות בחורי אבני הכותל. וע"ע בשו"ת שערי ציון (סימן ד אות א) ובספר הכותל המערבי - הלכות ומנהגים (עמוד קט, ובהערות מג-מה).

בברכה,

הלל מאירס