למה מניחים את הפתקים מהכותל בגניזה?

  • ה' ניסן התשע"ז

שאלה

פרסמתם וידיאו בו נראה איך מנקים את הכותל מפתקים https://www.hidabroot.org/article/219276 היה רשום שלוקחים אותם לגניזה. למה לוקחים אותם לגניזה? בגניזה שמים רק דברי תורה לא? תודה רבה

תשובה

שלום רב,

הסיבה שהנהיגו להניח פתקים אלו בגניזה היא משום שאחרי "בדיקה מדגמית" נוכחו לראות שאנשים רבים מתוך שגגה ותום לב רגילים לרשום בפתקי הבקשה גם שמות הקודש כדוגמת שם הוי"ה הקדוש ולרוב שם אלוקים. ויש גם הרושמים חצאי פסוקים כדוגמת "אנא ה' הושיעה נא", או "א-ל נא רפא נא לה", ואפילו פסוקים שלמים כגון פסוקי הודיה לה'.

מקורות: ראה בשו"ת שערי ציון (סימן ד) ובספר הכותל המערבי - הלכות ומנהגים (עמודים קי-קיא) ובשו"ת הראשון לציון חלק א' (חלק אורח חיים סימן יא). וע"ע בספר גנזי הקודש (פרק כ סוף הערה ט) ובתשובת הגר"ח קניבסקי שליט"א (עמוד רסז אות קח).

בברכה,

הלל מאירס