יענך השם ביום צרה ישגבך, מה פרוש?.

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

מה הכוונה בפסוק יענך השם ביום צרה ישגבך שם אלוקי יעקב? על איזה צרה התכוון המשורר דוד המלך ? ועל מי זה מדובר?

תשובה

הפסוק מדבר על יציאה למלחמה של צבא ישראל בפיקודו שלך יואב בן צרויה שר הצבא. דוד המלך היה נותר בירושלים ומתפלל להצלחתו.

וזוהי הכוונה יענך ה` ביום צרה יענה ליואב ביום הקרב. "ישגבך שם אלוקי יעקב" פירושו, ההבטחה שניתנה על ידי ה` ליעקב אבינו לו ולזרעו באם ילכו בדרך התורה והמצוות היא זו שתחזיק אותך. זו פעם נוספת שרואים במקורות הקדומים חלוקה ברורה בתפישת הביטחון הישנה של עם ישראל. הייתה חלוקה ברורה בין היוצאים למלחמה ובין אלו שנותרו ללמוד ולהפלל להצלחתם, וכולם נחשבו כשותפים שווי ערך למאמץ הקיומי מול האויב.

בעוד מקום הפסוק בתהילים מציין זאת, "עומדות היו רגלינו בשערייך ירושלים". את פסוק זה חז"ל מסבירים מי גרם שלרגלי ישראל יעמדו במלחמה, במילים אחרות שיחזיקו מעמד בלחץ הקרב, שערייך ירושלים, בתי המדרש שמכונים שערים.