חגים ומועדי השנה

כהנים לויים וגרים בסיפור יציאת מצרים

  • ט' ניסן התשע"ז

שאלה

מסופר בהגדה על "מעשה ברבי אליעזר ורבי יהושע ורבי אלעזר בן עזריה ורבי עקיבא ורבי טרפון..." מדוע מוזכרים דווקא שמות אלו, ולא שמות של תנאים אחרים? שמעתי פעם שכל אחד מייצג משהו (גר, עני וכו') ובכל זאת הם חייבים בהגדה של פסח. האם זה אפשרי לעשות לי סדר ולחדד את התשובה? תודה

תשובה

שלום רב,

אכן החיד"א בפירושו "שמחת הרגל" על הגדה של פסח כתב, שהיה מקום לומר שכהנים ולויים לא יהיו חייבים להרבות בסיפור יציאת מצרים, שהרי שבט לוי לא נשתעבד במצרים. וכן היה מקום לומר שגרים לא יהיו מחויבים להרבות בסיפור יציאת מצרים, היות שאבות אבותיהם לא היו בשעבוד מצרים, לכן הביאו מעשה זה עם רבי אלעזר בן עזריה שהיה כהן (ראה מסכת מעשר שני פרק ה משנה ט, ופירוש הרע"ב שם, ורש"י במסכת יבמות דף פו עמוד ב ד"ה ר"א בן עזריה), ורבי טרפון שגם כן היה כהן (ראה מסכת בכורות דף נא עמוד ב), ורבי יהושע שהיה לוי (ראה מסכת מעשר שני שם, ופירוש הרע"ב שם), ורבי עקיבא שהיה מזרע גרים (ראה רב נסים גאון בברכות דף כז עמוד ב) שהיו מספרים ביציאת מצרים כל אותו הלילה - להשמיענו שגם כהנים ולויים ומי שבא מזרע גרים חייבים להרבות בסיפור יציאת מצרים.

בברכה,

הלל מאירס