חברה והשקפה
האם מעלת האישה גבוהה ממעלת הגבר?
- ט' ניסן התשע"ז
שאלה
האם מעלת האישה גבוהה ממעלת הגבר ע"פ התורה, אם כן מדוע?
תשובה
בס"ד
שלום וברכה,
הגבר צריך לשבר את גאוותו ואת יצרו כדי להתקרב לבורא עולם. בעוד האשה בטבעה איננה גאוותית ואינה תחרותית בד"כ, ויצרה רגוע יותר משל הגבר. היהדות מלמדת אותנו שהאישה קרובה יותר בטבעה לתיקונה הרוחני מן הגבר, ולכן היא נדרשת בפחות מצוות ממנו. דבר שמתבטא בעדינותה ורגשותיה העזים - המאפשרים לה להתפלל ברגש ובדמעות. כשהיא צנועה וענווה - יש פחות מחיצות בינה לבין בורא עולם, ולכן תפילותיה יכולות לעשות רבות. אין דבר שדומה לתפילה של אימא על ילדיה.
אך אין פירוש הדבר שהאשה עליונה על הגבר, או שהגבר עליון על האשה חלילה.
הקבלה מלמדת אותנו שהגבר והאשה הם למעשה שני חלקי נשמה שירדו יחד לעולם הזה למלא תפקידים שונים, וביחד להגיע לשלמותם. בעולם הבא הם חוזרים ומתאחדים, וזוכים לטוב האלוקי כנשמה אחת שלמה. פירוש הדבר שהאשה שותפה בכל המצוות שעושה בעלה, כפי שהבעל שותף בכל המצוות שעושה אשתו, וכך הם זוכים יחד להגיע לשלמותם הרוחנית.
לכן ישנן מצוות שהתורה חייבת הגבר ולא את האשה, כמו ברית מילה, תפילין, ציצית, לימוד תורה ועוד. ופטרה את האשה ממצוות שתלויות בזמן. מכיוון שהתורה מכירה בצרכיה המיוחדים של האשה, ולכן פטרה אותה ממצוות שהזמן גרמן - הרי הקב"ה הטיל על נשים את התפקיד הנכבד של הבאת ילדים לעולם, הכניסה להריון, הנקה, טיפול בילדים הקטנים וחינוך. לכן התורה פטרה אותה ממצוות התלויות בזמן. ופירוש הדבר שהאשה טובה כפי שהיא, ומתקנת את נפשה ללא מצוות אלה. בעוד הגבר זקוק למצוות כמו תפילין וציצית כדי להגיע לשלמותו. כי הגבר והאשה שונים זה מזה. אפילו היצרים שלהם שונים: בין הגברים יש יצר רע של תחרותיות וגאווה וכבוד והסתכלות במקומות אסורים, לעומת זאת אצל נשים יש יצר רע אחר של רכילות ושל צניעות.
לכל מין את ההתמודדויות שלו: אצל גברים עיקר ההתמודדות היא עם גאווה, תחרותיות, כעס, תאווה. כאשר אצל נשים עיקר ההתמודדות תהיה עם צניעות, רכילות וקלות דעת.
ראי עוד בהרצאה על מעמד האשה ביהדות:
https://www.hidabroot.org/video/60793
בברכה,
דניאל בלס
להרחבה ושאלות נוספות, ניתן לפנות אל רבני שו"ת הידברות במייל rav2@htv.co.il