פתיחת ברז מים חמים בשבת

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

האם מותר לפתוח את ברז המים החמים בשבת,למרות שהדוד לא דלק בערב שבת? האם מותר להחזיר לפלטה סיר עם רוטב בשבת?

תשובה

איני מבין על איזה דוד אתה מדבר, דוד שמש? מה הכוונה שהוא לא דלק, ואם זה דוד חשמלי שמחמם את המים, מאיפה יש מים חמים אם הוא לא דלק בערב שבת. לגבי החזרה של סיר עם רוטב לפלטה בשבת, התנאי הראשון צריך להיות שהרוטב נותר חם. אם הוא הצטנן במידה כזו שהוא נקרא פושר, אזי אסור להחזיר את הסיר.

אך אם הוא חם, אפילו אם הוא לא רותח מותר. אך גם בנוסף לשני תנאים. שיהיה בדעת המוריד את הסיר מהפלטה להחזיר את הסיר בגמר השימוש, וכן שהסיר יישאר בידו בשעה שאינו על הפלטה. אם לא חשבו להחזירו בשעה שנלקח, אם הסיר עודנו ביד המשתמש, בשעת הצורך יכול להחזירו. אך אם הסיר הונח על גבי השיש או השולחן אף שחשב להחזירו הרבה פוסקים שא"א להחזיר. הרב אוירבך סובר להקל כשמדובר בפלטה חשמלית.