שאל את הרב - כללי

מקור המשפט "אין אדם נוגע במוכן לחבירו"

  • כ"ז ניסן התשע"ז

שאלה

שלום רב ושבוע טוב, אני אישה חרדית מירושלים ויש לי אמונה חזקה ותמימה. אחותי ואני חזרנו בתשובה לפני 13 שנה לערך. בשיחה שהיתה לנו לגבי כסף שלנו שנמצא באיום בגלל מישהו מסוים, אמרתי לה שאינני דואגת כי אין אדם יכול לגעת במוכן לחבירו אפילו כמלוא נימה. אשמח לדעת את המקור של משפט זה. בתודה מראש שימרית מירושלים

תשובה

שלום רב,

המקור הוא במסכת יומא (דף לח עמודים א-ב) מכאן אמר בן עזאי, בשמך יקראוך (ופירש רש"י, לא ידאג אדם לומר פלוני יקפח פרנסתי, כי על כרחך בשם יקראוך לבוא ולשוב במקומך), ובמקומך יושיבוך, ומשלך יתנו לך (ופירש רש"י, כלומר לא משלהם יתנו לך מתנה אלא מזונות הקצובים לך מן השמים), אין אדם נוגע במוכן לחבירו ואין מלכות נוגעת בחברתה אפילו כמלא נימא. יעויין שם.

בברכה,

הלל מאירס