ברכת "אשר יצר", מה פרוש הברכה?

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

אשמח אם תפרשו לי את הברכה "אשר יצר"

תשובה

ברכת "אשר יצר" נאמרת לאחר שאדם נפנה מצרכיו ,קודם כל נוטל ידיו לסרוגין ג פעמים (שלושה פעמים כל יד) ואז מברך.

היא נאמרת בשעה זו כאשר האדם מכיר אז בפלאי בריאת גופו ויכולתו להפנות מצרכיו, יחד עם ההכרה הזו מגיעה הידיעה בפחיתות האדם אשר תלוים חייו בהתפנות זו . הברכה כלעצמה מובנת כאשר במילים חלולים חלולים נקבים נקבים ,הכונה לאברי האדם שצריכים להיות סתומים ולאברים שצריכים להיות פתוחים,הכפל נובע מהתיחסות הן לאבר הגשמי והן למקבילה שלו הרוחנית.

חתימת הברכה מסתיימת במילים מפליא לעשות,שבכך ניתן שבח על הפלא הגדול ביותר של חיבור הגשמי והרוחני ליחידה אחת הגוף והנפש.

זהו פלא עצום שהרי זה בדיוק כמו לחבר עפר לרוח,שני דברים שאינם מאותו מהות ובלתי ניתנים לצרוף,ובכל אופן אנו בגופינו נוכחים בפלא זה שנשמתו מחוברת לגוף ופועלת כחטיבה אחת. כמו כל ברכה מעבר לענין ההודאה יש בכוח הברכה להוריד שפע לעולם באותו נושא, ולכן הזהיר באמירת אשר יצר מתברך בענין הבריאות וזוכה לרפואה. (מספר המילים בברכה הוא בגימטריה "אדם" ).