תפילה וברכות

עצה למנוע ברכה לבטלה

  • ה' אייר התשע"ז

שאלה

ידוע לי שאדם שהתחיל לברך בטעות "ברוך אתה השם" יכול להמשיך "למדני חוקיך", כי זו ברכה שאפשר לברך תמיד וכך לא יוזכר שם השם לשווא, ויש עוד ברכה שאפשר לומר אם ברך " ברוך אתה השם אלוקינו מלך העולם..." מהי הברכה?? תודה רבה!!!

תשובה

שלום רב,

אכן מי שהתחיל לברך בטעות ואמר רק "ברוך אתה ה'" - עליו לסיים "למדני חוקיך" (שזה פסוק שלם בספר תהלים פרק קיט פסוק יב), וכמו שכתב השלחן ערוך אורח חיים (סימן רו סעיף ו).

ואם אותו אדם טעה ואמר "ברוך אתה ה' אלוקי", ועוד לא גמר לומר "נו" - העצה היא לסיים ולומר "ישראל אבינו מעולם ועד עולם", כי זה פסוק בספר דברי הימים א' (פרק כט פסוק י), אלא שהיות שזה לא פסוק שלם, עדיין צריך לומר אחר כך "ברוך שם כבוד מלכותו לעולם ועד" (צל"ח במסכת ברכות דף לט עמוד א, ד"ה ויאמר, קיצור שלחן ערוך סימן ו סעיף ד, וכף החיים סימן רו אות מד בשם המאמר מרדכי. וע"ע בספר מאור ישראל חלק א' בברכות דף לט עמוד א, ד"ה תד"ה בצר ליה שיעורא).

אולם אם אותו אדם טעה ואמר "ברוך אתה ה' אלוקינו מלך העולם", הדרך היחידה לתקן הוא על ידי אמירת "ברוך שם כבוד מלכותו לעולם ועד", וכמו שכתב השלחן ערוך (שם) שמי שמוציא שם שמים לבטלה עליו לומר "ברוך שם כבוד מלכותו לעולם ועד".

בברכה,

הלל מאירס