למה אומרים בחתונה אם אשכחך ירושלים וגו’

  • ו' אייר התשע"ז

שאלה

מדוע אומרים בחתונה אם אשכחך ירושלים תשכח ימיני תדבק לשוני לחיכי אם לא אזכרכי. תודה רבה

תשובה

שלום רב,

המנהג הוא שהחתן שובר כוס זכוכית מתחת החופה, וסיבת הדבר היא כדי שהשמחה לא תצא מכלל שליטה, וכמו שנאמר (תהלים ב יא) "עבדו את ה' בשמחה וגילו ברעדה" (יעויין מסכת ברכות דף לא עמוד א, ותוספות שם ד"ה אייתי, וספר הרוקח סימן שנג).

והיות שמצוי שעושים ממנהג שבירת הכוס שחוק וקלות ראש, בעת שהחתן דורס בכח על הכוס לשברו, וכולם ממלאים פיהם שחוק בקריאות מזל טוב, וזה בדיוק היפך כוונת המנהג היפה הזה שנועד לשם עגמת נפש על חורבן קדשנו ותפארתנו, ולהעלות את ירושלים על ראש שמחתנו, לכן נהגו בהרבה מקומות שהרב המסדר קידושין נותן הוראה לחתן לומר לפני שבירת הכוס "אם אשכחך ירושלים תשכח ימיני", להודיע שזהו זכר לחורבן בית המקדש, ואז לאט לאט יבינו הקהל הרקע לשבירת הכוס, ולא יעשו מזה חוכא ואטלולא (ראה באורך בשו"ת יביע אומר חלק ד' חלק אבן העזר סימן ט).

בברכה,

הלל מאירס