נשמה של גוי אחרי המוות

  • ח' אייר התשע"ז

שאלה

שלום וברכה.. אבא שלי ז"ל נפטר לפני כשנה וחצי אמא שלו לא יהודייה אבל אבא שלו יהודי דור 7 לנועם אלימלך מליז'נסק זצ"ל ועוד הרבה גדולים.. כשאבא שלי נפטר אמרו לי שמבחינה הלכתית אני לא מחויבת בשום הלכה שקשורה לאבלות מכיוון שאמא שלו לא יהודייה ושהנשמה שלו לא עולה וממשיכה כמו נשמה יהודית ולכן חוץ מלכאוב את כאבי לא היה לי מה לעשות.. לא מזמן מישהו אמר לי שזה לא מדויק ושאכן יש דברים שניתן לעשות לעילוי נשמתו אפילו שהוא גוי.. מעט התבלבלתי וחיפשתי בקיצור שולחן ערוך ולא מצאתי כלום על הנושא... אשמח להבהרה.. תודה רבה

תשובה

שלום רב,

אמנם אין חובה לשבת שבעה על אב שאינו יהודי (יעויין שלחן ערוך יורה דעה סימן שעד סעיף ה), אך מותר לומר קדיש על אב למרות שאינו יהודי, וגם ראוי ונכון לעשות כן מדין הכרת הטוב, שהרי הוא הולידו והביאו לחיי העולם הזה, וגרם שיזכה להסתפח בנחלת ה' ולהכיר באמת. ואמירת הקדיש עוזרת גם להעלות נשמה של גוי. ואישה שלא אומרת קדיש - יכולה לבקש מאדם מסוים או לשכור אותו כדי שיאמר קדיש לעילוי נשמת אביה (יעויין בספר אשרי האיש חלק יורה דעה חלק ב' עמוד שלא, ובשו"ת יחוה דעת חלק ו' סימן ס, ובספר חזון עובדיה אבלות חלק א' עמודים שנט-שסב).

בשורות טובות ישועות ונחמות,

הלל מאירס