אין מוקדם ומאוחר בתורה, מדוע?

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

לעיתים אנו נתקלים בפרשה או עניין שאין זה מקומו הכרונולוגי כי אם קודם לכן, והתירוץ לכך הוא שאין מוקדם ומאוחר בתורה (כלומר שנושא זה או פרשה זו מיקומם קודם לכן). שאלתי היא מדוע בכלל יש צורך בתירוץ זה? מדוע אין התורה מסודרת בסדר כרונולוגי לפי התנהלות העניינים? (הלא התורה ניתנה מאת הקב"ה ומן הסתם הוא יכול היה להכתיבה למשה באיזו דרך שיבחר)

תשובה

קשה לתת תשובה פרטנית לכל מקרה לגופו . אך מהות הענין שישנו סדר פנימי של הדברים שהוא נחשב כעיקר לעומת הסדר הכרונולוגי.

ואפשר לומר שהסדר הכרונולגי יהיה מבולגן ביחס לסדר האמיתי והפנימי של התורה. ובכל מקרה שנקבע שהוא מאוחר והוקדם , צריך לחפש מדוע זה כך. ודוקא זה הסדר שבפרשיות.