חברה והשקפה

יחס לצדיק

  • ח' סיון התשע"ז

שאלה

איך צריך להיות הקשר והיחס שלנו לצדיקים חוץ משאלות בהלכה?ובעבודת השם? ואיך מקיימים את הפסוק עשה לך רב? כשיש עשרות רבנים? האם באמת יש משה רבינו שבדור בכל דור? אם כן איך אפשר לדעת מי הוא?

תשובה

לכבוד השואלת,

סליחה על האיחור בתשובה.

1. יש לצדיק הכח המיוחד של הפה של "צדיק גוזר והקב"ה מקיים" (על פי תענית כג.")

וזה תלוי באמונה של מבקש הבקשה מאותו צדיק, שצדיק זה ראוי שהקב"ה ישמע את תפילתו (עיין הסבר הדבר בספר מאור ושמש על התורה, תחילת פרשת מקץ).

".ויש לו כח התפלה וכמבואר בבא בתרא (קטו), "דרש ר' פנחס בר חמא כל שיש לו חולה בתוך ביתו ילך אצל חכם ויבקש עליו רחמים

  2. יש לעצה והדרכה מן הצדיק סייעתא דשמיא מיוחדת, על פי המדרש: "כל מי שנוטל עצה מן הזקנים אינו נכשל".(שמות רבה ג-ט).

3. צריכים לבחור רב אחד וללכת לפי הקו שלו בפסק, הן לחומרתו, הן לקולתו.

הדרך לבחור רב, כפי שהבנתי היינו למצוא רב שמזדהים איתו ושמרגישים שהוא מבין את הרקע המיוחד שלכם, ואז לבחור בו כ"רב ופוסק" שלכם.

4. ראי בספר מאור ושמש לפרשת שופטים (ד"ה שום) שכתב:

 ואת מי יבחור לרבו אלופו ומיודעו?

"כשיראה צדיק ש(1)הנהגותיו ביציאתו ובביאתו הוא מתנהג על פי התורה הקדושה, ואינו מיקל כלום חלילה, הן בדאורייתא והן בדרבנן; ו(2) בתוך לבו הוא יקד יקוד אש ביחודים, ומחשבתו ניכר מתוך מעשיו, זה יבחור לו לרבי."

 קבלה בידינו שיש בחינת משה רבנו בכל דור.5.

יש לו נשמה כוללת.

מקובל אצל חסידים, שמי שמתקרב אצל צדיק מסויים, הרי זה סימן שיש לו קשר נשמה לאותו צדיק

ויהי רצון שנזכה דרך הצדיקם לקרב את לבינו בישירות להשם יתברך (כמבואר במאור ושמש פרשת מקץ הנז"ל),

בברכה,

רב נחום