עדיף לדעת ?או להיות שוגג?

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

שלום לצוות, ישר כוח על היוזמה לפתוח פורום שו"ת. רציתי לשאול אם כדאי לי ללמוד את ההלכה (משניות ו/או קיצור שולחן ערוך) תוך כדי הנחה שאני לא ב- 100 אחוז הולך לקיים את המצוות ? כלומר, מצד אחד אם אני אלמד, תהיה לי את האפשרות לקיים את המצווה למשל בעניין ברכות. מצד שני אם לא אלמד כלל, אז לא אקיים שום מצווה ואחטא כל הזמן. אבל אם אלמד ולא אקיים את המצוות זה יהפוך אותי לחוטא במזיד וזה יותר גרוע. אם כך כדאי ללמוד או לא ?

תשובה

שלום

התלמוד הכריע בשאלה זו וכתב "שגגת תלמוד עולה זדון" זאת אומרת דבר שהיה ביכולתך ללמוד ולא למדת. וכתוצאה מזה באה מכשלה תחת ידך יחשב הדבר למזיד ולא לשוגג.

עצם לימוד ההלכה מכניס בלב האדם את היחס והרצינות לשמור את ההלכה גם באופן סגולי, וגם באופן שיכלי שההלכות נכנסות לתודעת האדם וכאשר באה שאלה לפניו מתעורר לחשוב למדתי כך וכך ויקל עליו לקיים את ההלכה.

להבדיל ממקרה שאינו יודע את ההלכה והספק גורם לו להקל ומימלא נכשל בקלות יותר.