האם מותר לעלות לארץ ישראל ללא הסכמת הוריו?

  • י"ב סיון התשע"ז

שאלה

האם מותר לבן לעלות לארץ ישראל בלי שהוריו מסכימים לו? תודה רבה מראש

תשובה

שלום רב,

למרות החשיבות העצומה של מצוות כיבוד אב ואם, מכל מקום כאשר האב או האם אומרים לבן לעבור על דברי תורה, ואפילו על מצווה דרבנן אין לשמוע להם וכמו שכתב השלחן ערוך יורה דעה (סימן רמ סעיף טו).

ולכן גם כאן שיש מצווה רבה לעלות לארץ ישראל ולהתיישב בה, אין לבן לשמוע בקול הוריו שמצווים עליו להישאר בחוץ לארץ. וכך פסקו בשו"ת מהר"ם מרוטנבורג (דפוס ברלין שער ב' סימן כח) ובשו"ת המבי"ט חלק א' (סימן קלט). וכן העלה בשו"ת יביע אומר חלק ו' (חלק אורח חיים סימן מ אות ה-ו) וחלק יא' (חלק יורה דעה סימן לד אות יב-יג) ובשו"ת יחוה דעת חלק ג' (סימן סט) וחלק ד' (סימן מט). וע"ע בשו"ת תשובות והנהגות חלק ב' (סימן תמט).

כמובן שבכל מקרה יש להתייעץ עם רב המכיר אותו היטב לראות אם זהו הדבר הטוב והנכון עבורו. וגם אם כן - יש לעשות זאת בדרכי נועם, ובחכמה רבה, כדי למנוע כל קטטה ומריבה.

ברכה והצלחה,

הלל מאירס