איך מבדילים בין נביא אמת לשקר?

  • י"ג סיון התשע"ז

שאלה

בס"ד שלום כבוד הרב, יש איזה אדם ביוטיוב שטוען שהוא נביא ובאותה נשימה גם פוסל את התורה שבע"פ ועוד מקורות שלנו. כמובן שאני לא מאמין לא כלל ואין שום סיבה, הוא אפילו לא ניבא שום דבר, אך התעוררה בי השאלה - איך אפשר בוודאות להבדיל בין נביא אמת לנביא שקר? האם יש קריטריונים והיכן הם מוזכרים? בתודה רבה, המשך שבוע טוב בע"ה! בברכה, גילי גולן ברוך

תשובה

שלום וברכה

ראה את כל דברי הרמב"ם בהלכות יסודי התורה פרק ט'

אעתיק לך את הלכה א'
דבר ברור ומפורש בתורה שהיא מצוה עומדת לעולם ולעולמי עולמים אין לה לא שינוי ולא גרעון ולא תוספת שנאמר את כל הדבר אשר אנכי מצוה אתכם אותו תשמרון לעשות לא תוסף עליו ולא תגרע ממנו, ונאמר והנגלות לנו ולבנינו עד עולם לעשות את כל דברי התורה הזאת, הא למדת שכל דברי תורה מצווין אנו לעשותן עד עולם, וכן הוא אומר חוקת עולם לדורותיכם, ונאמר לא בשמים היא, הא למדת שאין נביא רשאי לחדש דבר מעתה, לפיכך אם יעמוד איש בין מן האומות בין מישראל ויעשה אות ומופת ויאמר שה' שלחו להוסיף מצוה או לגרוע מצוה או לפרש במצוה מן המצות פירוש שלא שמענו ממשה, או שאמר שאותן המצות שנצטוו בהן ישראל אינן לעולם ולדורי דורות אלא מצות לפי זמן היו, הרי זה נביא שקר שהרי בא להכחיש נבואתו של משה, ומיתתו בחנק על שהזיד לדבר בשם ה' אשר לא צוהו, שהוא ברוך שמו צוה למשה שהמצוה הזאת לנו ולבנינו עד עולם ולא איש אל ויכזב.

בהצלחה,