האם מותר לבקש בקשות על אנשים אחרים?

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

האם מותר להוסיף בקשות כגון שיעזרו לאנשים אחרים בתפילת שמונה עשרה? כגון בריאות הנפש והגוף ויצליחו בדרכים שלהם וכו`? והאם ניתן להוסיף זאת כאשר מגיעים לנושא בתפילת שמונה עשרה של "שומע התפילה"?

תשובה

הצורה הטובה ביותר לתפילה מבחינה הלכתית וקבלית היא כדלהלן: בכל הברכות חוץ מברכת "שומע תפילה" לא מזכירים בקשות פרטיות בפה.

אבל בלב ניתן להרהר בשייכות של אותה בקשה אל המתפלל ובכך מעורר את כוונתו באמירת הברכה.

בברכת שומע תפילה ניתן לומר אך גם זה עדיף שלא ולהמתין עד לאחר אמירת יהיו לרצון שבסוף תפילת העמידה ושם לפרט את בקשותיו הפרטיות. הסיבה לכך היא כיוון שעיקר כוח התפילה היא בהיותה בתוך תפילת הציבור וביחד עם כל תפילת עם ישראל. ואם תשים לב כל הברכות מדברות בלשון רבים וביחס לכלל.

וכאשר אדם מפרט את עניניו האישים בתוך התפילה הוא כביכול מפריע למהלך הזה והדבר לא יהיה לתועלת עבורו. לאחר יהיו לרצון שמסתיימת התפילה בתוך הכלל אבל עדיין קיימת השראת השכינה למולו אז השעה לבקש את בקשותיו הפרטיות.