מה עושים עם כל הגניזה?

  • י"ג סיון התשע"ז

שאלה

מה עושים בעצם עם כל החומר שהולך לגניזה? לאן זה עובר משם? תודה רבה

תשובה

שלום רב,

כל כתבי הקודש שמונחים בגניזה מועברים לקבורה בקרקע, וכדלהלן:

1. ספרי תורה שבלו או נפסלו מניחים בכלי חרס - וקוברים בקבר של תלמיד חכם (ראה שלחן ערוך אורח חיים סימן קנד סעיף ה, ויורה דעה סימן רפב סעיף י), והוא הדין נביאים וכתובים כשהם כתובים בעור ובגלילה ובדיו (משנה ברורה ס"ק כב), והוא הדין לפרשיות תפילין ומזוזות (ראה בספר גנזי הקודש פרק טו הערה ב).

הטעם שמניחים אותם בכלי חרס הוא כדי שיעמדו ימים רבים, וכמו שלמדו במסכת במגילה (דף כו עמוד ב) מהפסוק (ירמיה לב יד) "ונתתם בכלי חרש למען יעמדו ימים רבים" (וכן הביא הט"ז יורה דעה שם סק"ו, והמשנה ברורה ס"ק כג). והיום נהוג לקוברם במיכלי פלסטיק, שבחומרי הגלם שלהם לא הוכנס חומר שמכלם, ולאוטמם, למען יעמדו ימים רבים (ראה גנזי הקודש שם סעיף ב).

2. את שאר כתבי הקודש המונחים בגניזה קוברים בקרקע, אך אין חיוב להניחם בכלי חרס, ומספיק לעוטפם מקודם בשקי ניילון (ראה המקורות להלכה זו בספר גנזי הקודש שם סעיף ד. ועיין בכל הפרק שם עוד פרטים רבים בהלכות אלו).

בברכה,

הלל מאירס