חברה והשקפה
אין התייחסות לנושא ניסוי בבעלי חיים בהרצאה שהרב שמואל בנימיני הפנה
- כ' סיון התשע"ז
שאלה
צפיתי בריכוז רב בהרצאה ולא היתה התחייסות לנושא בכלל. היה הסבר שנגע בעניין של זמן ויכולת לפקח על כל שחיטה ושחיטה מבחינת כמות העופות למשל שנשחטים בכל יום. אבל בכל מקרה לא היה שום עידוד לא לצרוך עוף שלא נשחט בלי צער. למה חייבים לאכול עוף כל יום? הוא בהחלט אמר שהשחיטה ההמונית לא עומדת בקריטריונים של צער בעלי חיים אז בכל מקרה מי שאוכל לפי הכשר של הרבנות בעצם חוטא. לא הבנתי למה אם אני רוצה להקפיד על צער בעלי חיים זה מיד אומר שלא אקפיד על התאכזרות לכל חי או צומח בכלל? כאילו שאחד בא על חשבון השני. הדוגמא עם הנאצים והחתולים לא מלמדת על חשיבה כוללת וחיבור בין הדברים כמו שתורתנו הקדושה מורה לנו. עדיין בלי שום קשר, עניין הניסוי מוצרים שונים גם תרופות, על בעלי חיים בכלל לא מתקן נשמות ואין בו שום הכרח לאדם. אשמח להסברים והבהברות.
תשובה
שלום וברכה,
לא חייבים לאכול עוף כל יום, ויהודים לאורך הדורות נהגו לאכול בשר רק בשבתות וחגים.
אך יש לזכור שבני אדם אכלו בשר מימי קדם, ולא היתה אפילו תרבות אחת בכדור הארץ שלא נהגה לאכול בשר. לאחר שה' התיר לאכול את בעלי החיים, לא ניתן לכנות זאת בשם אכזריות.
גם לא צריך להאמין לכל מה שמספרים בתעמולה הצמחונית שמופיעה ברשת. שוחחתי עם אנשים שעובדים ברפתות, והם תיארו לי תמונת מצב שונה, אם כי אין ספק שיש גם הרבה מה לשפר.
כמו כן, הטענה שבעלי חיים סובלים כבני אדם - יש בה הרבה מן האנשה והדמיון, למרות שבעלי חיים ודאי מרגישים, אין להם חווית סבל וצער כבני אדם. עלינו לזכור שבעלי חיים אוכלים ונאכלים בטבע ב"אכזריות" רבה אף ללא עזרת האדם. הנה שאלה שקיבלנו על כך: "מדוע הקב"ה ברא אכזריות בטבע? מדוע בעלי החיים סובלים?"
https://www.hidabroot.org/he/article/132434
היהדות מלמדת אותנו כיצד להשתמש בחומר ולרומם אותו, ולא כדי להתנזר ממנו. כי ההתחברות הגדולה ביותר לבורא היא מתוך החומר. זו הסיבה שהתורה מעולם לא אמרה לחכמים להתנזר מנישואין לאשה, וזאת בשונה מהנזירים והכמרים שחשבו שכדי להגיע לצדיקות יתירה עליהם להתנזר ולא להקים משפחה, ומתוך שניתקו את עצמם מהחומר, הם פגעו בתכליתם הרוחנית, והזיקו לעצמם ולסובבים אותם.
היהדות מגבילה את תאוותינו, ומלמדת אותנו כיצד להשתמש בכל דבר שניתן לנו, אך אינה ממליצה להתנזר מהן. לכן היהודים נהגו תמיד למעט באכילת בשר, ולשומרו עבור סעודות מצווה, סעודות שבת וחגים. חז"ל מעולם לא נמנעו מאכילת בשר, וגם לא רבותינו הגדולים ביותר. אנו רואים שגם בימינו אין גדולי ישראל נמנעים מאכילת בשר, כך שאין לנו צורך לבקש להיות צדיקים יותר מגדולי הדור.
וזו ההלכה:
"אסור מן התורה לצער כל בעל חי. ואדרבא חייב להציל כל בעל חי מצער, אפילו של הפקר ואפילו של גוי. אך אם הם מצערין לאדם, או שצריך האדם להם לרפואה או לשאר דבר - מותר אפילו להרגן ואין חוששין לצערן, שהרי התורה התירה שחיטה..." (קצור שולחן ערוך, סימן קצא - איסור צער בעלי חיים ואיסור סירוס, סעיף א).
יש ניסויים בבעלי חיים שהם ממש בגדר אכזריות חסרת תועלת, וצריך לאסור אותה. אולם בנושאים רפואיים התועלת שבכך חשובה ויכולה להציל חיי אדם.
כדי לקבל תמונת מצב מלאה בנושא הצמחונות לפי היהדות, ומצב תעשיית הבשר בישראל, יהיה עליך לקרוא לפי סדר, ובעיון, את סדרת הכתבות שפרסמנו באתר בנושא זה.
מדוע הקב"ה ברא אכזריות בטבע? מדוע בעלי החיים סובלים?
https://www.hidabroot.org/he/article/132434
צער בעלי חיים: לא בכשרויות למהדרין:
www.hidabroot.org/he/article/90810
על צער בעלי חיים בתעשיית הבשר בישראל:
www.hidabroot.org/he/article/82824
צער בעלי חיים ביהדות: הרב שדאג להאכיל את תרנגול הכפרות:
https://www.hidabroot.org/he/article/94819
האם להיות צמחוני זה יותר מוסרי?
https://www.hidabroot.org/he/article/101813
מה המטרה של מצוות הקורבנות:
https://www.hidabroot.org/he/question/109247
בברכה,
דניאל בלס
להרחבה ושאלות נוספות, ניתן לפנות אל רבני שו"ת הידברות במייל rav2@htv.co.il