פרוש ברכת שהכל נהייה בדברו

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

שלום כבוד הרב, למה בעצם מברכים "ברוך אתה ה`...שהכל נהיה בדברו" מצד אחד זה "אתה" (קירבה) ומצד שני "בדברו" (ריחוק, זרות). זה נוגד!

תשובה

יש כמה טעמים אכתוב אחד מהם.כפי שכבר נכתב מהות הברכה היא להוריד את השפע מהשמים. תחילת הברכה מתייחסת לקב"ה וללמעלה ששם מקור התפשטות הברכה ולכן הפניה היא ישירה ברוך אתה השם הקב"ה הוא מקור כל השפע ואצלו הכל אחד שמתפשט לעולם.

סוף הברכה מתייחסת כבר לעולם למטה היכן שהברכה מתגלית ומילים אלו כבר פונות לפעול בכל דבר ספציפי ,וכאילו אנחנו אומרים זאת לעצמנו בתוך ההסתר פה שהכל ניהיה בדברו.