אמונה
באיזה שיטה הניחו תפילין לפני שרשי קבע את שיטתו
- כ"ח סיון התשע"ז
שאלה
באיזה שיטה הניחו תפילין לפני שרשי קבע את שיטתו
תשובה
שלום וברכה,
הניחו תפילין כמו רש"י, אשר קיבע את המנהג המקובל של סדר הפרשיות, וכתב אותו באופן הלכתי ברור שלא התקבע בהלכה קודם לכן. נכדו של רש"י חלק על שיטה זו, וטען כי בעבר הרחוק היה סדר הפרשיות שונה (רבנו תם).
עם זאת, חשוב להקדים שהתפילין של רבינו תם ושל סבו - רש"י אינם שונים זה מזה. לשניהם בתים שחורים, רצועות עור זהות, צורה זהה, קשרים זהים, והחשוב מכל - פרשיות זהות לחלוטין: "קדש", "והיה כי יביאך", "שמע ישראל", "והיה אם שמוע" - הם ארבעת הפרשיות המצויות בתפילין. רש"י קבע אותם כסדר לעיל, בעוד רבינו תם סידר את שתי הפרשיות האחרונות בסדר שונה: "קדש", "והיה כי יביאך", "והיה אם שמוע", "שמע ישראל".
ההבדל היחיד שבין שני זוגות התפילין הוא סדר שתי הפרשיות האחרונות (אין הבדל חלילה בפרשיות עצמן ואפילו לא באות אחת!).
רבינו תם היה נכדו של רש"י ובהתאם לחקירה שערך במסורת ראשונים הגיע למסקנה שהתפילין הראשונות היו שונות בסדרן של שתי הפרשיות האחרונות שבהן. במילים אחרות, רבינו תם חידש הלכה שלשיטתו נשכחה, בעוד רש"י ביסס את המסורת המוכרת שבסדר הפרשיות.
כמובן שסדר זה אינו פוסל חלילה את התפילין, רק שלהלכה נקבע סדר הפרשיות של רש"י ולכן עמו יוצאים ידי חובה. יש הנוהגים להדר ולהניח לאחר מכן גם תפילין של רבינו תם.
רבים מבארים שבמעמד הר-סיני קיבלנו למעשה את שתי האפשרויות בתפילין לגבי סדר הפרשיות, כשכל אחת מן האפשרויות יש בה בחינה רוחנית אחרת (במערות בר-כוכבא אכן נמצאו תפילין שהן לפי סדר רש"י וגם לפי סדר רבנו תם). אך נראה שהסדר המקובל והמוכר ביותר במסורת של עם ישראל היה כפי שתיקן רש"י.
בברכה,
דניאל בלס
להרחבה ושאלות נוספות, ניתן לפנות אל רבני שו"ת הידברות במייל rav2@htv.co.il