שאל את הרב - כללי

מקור ביטוי של הרמב"ם בעניין בריאות

  • כ"ט סיון התשע"ז

שאלה

שלום הרב, אני רואה הרבה את הציטוט של הרמב"ם "בולם רוגזו יפחית אוכלו ויגביר תנועתו" כראשי תיבות למילה בריאות. באיזה ספר נמצא המקור לזה? או הנושא והעניין? בברכה ותודה, לירון

תשובה

שלום רב,

אכן אמרה זו מיוחסת לרמב"ם. אולם לעת עתה לא מצאתי זאת בכתביו.

עצם העניין שיש לאדם להפחית מאכילתו כדי לשמור על בריאותו - מבואר בדברי הרמב"ם (הלכות דעות פרק ד הלכה ב) שכתב, לא יאכל אדם עד שתתמלא כרסו אלא יפחות כמו רביע משבעתו.

ועניין הגברת התנועה מבואר בדברי הרמב"ם (שם הלכה יד) שכתב, ועוד כלל אחר אמרו בבריאות הגוף, כל זמן שאדם מתעמל ויגע הרבה ואינו שבע ומעיו רפים אין חלי בא עליו וכוחו מתחזק, ואפילו אכל מאכלות הרעים.

בברכה,

הלל מאירס