חשב בטעות שיש איסור לאכול אבקת חלב נכרי, האם צריך התרה?

  • י"ב תמוז התשע"ז

שאלה

מגיל 16 אני לא אוכל אבקת חלב נכרי כי חשבתי שזה איסור.. עם הזמן התברר לי שזה אפשרי לדעת הספרדים, כרגע אני רוצה להתחיל לאכול האם מותר לי או שצריך התרה? תודה מראש על התשובה

תשובה

שלום רב,

אכן מעיקר הדין מותר לאכול אבקת חלב נכרי שיש עליה הכשר, אולם ראוי ונכון להחמיר בזה (קצור שלחן ערוך ילקוט יוסף יורה דעה סימן פא סעיף יד). ולכן אם נהגת להימנע מאכילת אבקת חלב נכרי משום שחשבת שזה אסור מעיקר הדין - יוצא שזה מנהג בטעות - ואין צורך לעשות התרת נדרים.

מקורות: ראה שלחן ערוך יורה דעה (סימן ריד סעיף א) שדעת הסתם, שהנוהגים איסור בדברים המותרים מחמת שסוברים שהם אסורים, לא הוי כאילו קבלום בנדר. ויש מי שאומר, שאם טועה ונהג איסור בדבר המותר נשאל ומתירים לו בשלושה כעין התרת נדרים. וידוע שכאשר השלחן ערוך מביא סתם ויש מי שאומר - הלכה כסתם, ראה לדוגמא בחלקת מחוקק (סימן א ס"ק יא) בשם תשובת הרמ"ע מפאנו (סימן צז).

וכ"כ בפשיטות שמנהג בטעות מהסוג הנ"ל אין צריך התרה - בשו"ת יביע אומר חלק ט' (חלק אורח חיים סימן ק, חלק א' אות ל) ובשו"ת יחוה דעת חלק א' (עמוד ע, ד"ה לפיכך) וחלק ג' (סוף עמוד קפו) ובספרו טהרת הבית חלק ב' (עמוד תיג).

וכן למנהג האשכנזים אין צריך התרה - שהרי כבר כתב הרמ"א יורה דעה שם שהמנהג כסברא הראשונה. וע"ע מה שהביא בזה בספר כל נדרי (פרק עב סעיף ט ובהערות שם).

בברכה,

הלל מאירס