תפילת יחיד בתענית ובכלל

  • י"ג תמוז התשע"ז

שאלה

לרב שלום, אני נוהג להתפלל שחרית ביחיד נוסח ספרד. 1 מוזכר בסידור שיחד אומר עננו בלי חתימה, אלה רק בתפילה. האם הכוונה רק בסוף הברכה להגיד ברוך העונה וכו' בלי שם ק' וכל שאר הברכה רגיל, או שיש לדלג גם ב-כי אתה ק' העונה בעת צרה? 2. האם יחיד צריך לומר אבינו מלכינו ואם אפשר להשלים במנחה אם אראה שלא אספיק? 3. האם יחיד צריך לקרוא את פרשת ויכל מתוך הסידור או חומש? 4. אותה שאלה למה שקוראים שני וחמישי בפשרת השבוע, יחיד יכול לקרוא מחומש או שעדיף לקרוא בנפדר לאחר התפילה (כמובן ללא הברכות)? 5. אם כן, האם אפשר לעשות מאין הוצאת והכנסת ספר תורה (שזה בסופו של דבר פסוקי תנ"ך וקטע מהזוהר)? 6. לגבי יג' מידות שמדלגים ביחיד. אני נוהג להגיד מאל ארך אפיים עד ויקא בשם ק' ושם נאמר, מדלג על המידות עצמן ועל וסלחת לעוננו, וממשיך מסלח לנו אבינו. האם אני נוהג נכון או שיש לדלג על הכל? 7. קראתי בחלק מהמקומות שמספיק שיש את הסידור כדי לעשות נפילת אפיים ואחרים שצריך ספר תורה ממש. מה מנהג האשכנזים? 8. האם אומרים בא לציון גואל בעמידה או ישיבה? תודה רבה,

תשובה

שלום וברכה

1. אומרים זאת בתפילת מנחה בברכת שמע קולינו ולא מסיימים ברוך אתה ה' העונה לעמו ישראל אלא ממשיכים כי אתה שומע וכו'

2. במקומות שנוהגים לומר אבינו מלכינו גם יחיד אומר זאת.

3. לא חובה.

4. כנ"ל.

5. מותר אבל אין עניין.

6. טוב יותר שתאמר גם את שלוש עשרה מידות בניגון לימוד או בטעמים.

7.  מספיק סידור.

8. בישיבה.