שבת

כניסה דרך דלת אוטומטית שנפתחה באיסור בשבת

  • י"ד תמוז התשע"ז

שאלה

שלום, אני טס לחו"ל עם חבר שאינו שומר שבת. עם בירור שעשיתי עם הדירה שבה אנחנו מתאכסנים התברר שהדלת הראשית של הבניין נפתחת עם כרטיס אלקטרוני. כל הדירות שבדקתי נפתחות כך. השאלה שלי היא האם אפשר להיכנס/לצאת מהדלת הראשית כשחבר שלי יוצא, כי הוא בכל מקרה ייצא ואני רק יוצא איתו והפעולה אינה נעשית בשבילי. ואם אי אפשר מה הפתרון עבורי? (בדקתי אם אפשר להשאיר את הדלת פתוחה כל השבת אבל זה לא אפשרי). תודה רבה.

תשובה

שלום רב,

אף על פי שבדרך כלל אסור ליהנות ממלאכה שנעשתה באיסור בשבת (ראה שלחן ערוך ורמ"א אורח חיים סימן שיח סעיף א ומשנה ברורה שם), מכל מקום זהו דווקא כשיש הנאה מגוף הדבר שנעשה בו איסור, אולם כאן שאותו יהודי פתח את הדלת באיסור בשבת, זה נחשב רק שאתה נהנה מ"הסרת המונע" ולא מגוף האיסור  - ולכן מותר לך לצאת איתו כשהוא ממילא יוצא (ראה מה שהביא בזה בספר הלכה ברורה הלכות מעשה שבת פרק א סעיף כה).

בברכה,

הלל מאירס