שבת

האם מותר לאישה לאכול לפני הבדלה כשאין חשש שכחה?

  • י"ט תמוז התשע"ז

שאלה

אם ידוע לי בוודאות שאני יעשה הבדלה האם מותר לי לאכול ולשתות לפני זה? (אישה). (זאת לאחר שהובן שאסור לאכול ולשתות לפני הבדלה כדי שאדם לא ישכח לעשות הבדלה). תודה רבה על העזרה

תשובה

שלום רב,

האיסור לאכול לפני הבדלה אינו משום חשש שכחה, אלא הוא איסור בעצמותו, משום שאין לטעום כלום לפני שמלווים את השבת ביציאתה (יעויין בשער הציון סימן רצט אות ו, ובשו"ת ישועת משה חלק ב' סימן עד אות ה והלאה, ובספר מועדים וזמנים חלק ג' סימן רמה. וזה שלא כמו שמבואר יוצא באשל אברהם מבוטשאטש
סימן רצט סעיף א. וכבר העיר כן בשמירת שבת כהלכתה חלק ב' פרק נט הערה לא).

וגם נשים הן בכלל איסור זה לאכול ולשתות לפני הבדלה (שו"ת אמרי דוד סימן כב, ושו"ת משנה הלכות חלק ו' סימן סב, וזה שלא כדעת העזר מקודש אבן העזר סימן סב סעיף ח).

אמנם מותר לשתות מים לפני הבדלה (שלחן ערוך אורח חיים סימן רצט סעיף א. ויעויין חזון עובדיה שבת חלק ב' עמודים שצג-שצד, שמכל מקום טוב להחמיר שלא לשתות אפילו מים).

בברכה,

הלל מאירס