תפילה וברכות

פסיעות בסוף תפילת שמונה עשרה כשיש מאחוריו אדם העומד בתפילה

  • כ"ד תמוז התשע"ז

שאלה

שלום! רציתי לשאול לגבי ג' הפסיעות שעושים בסוף התפילה. כשיש מאחוריי מישהו שלא סיים להתפלל, צריך להמתין עד שהוא יפסע לאחוריו ויעשה "עושה שלום", או שמספיק שסיים את התפילה ולמרות שעדיין לא פסע לאחוריו מותר לי כבר לפסוע. בתודה מראש.

תשובה

שלום רב,

אם סיימת תפילת שמונה עשרה, ויש מאחוריך בתוך ד' אמות  (192 ס"מ) אדם שעומד עדיין בתפילה, אסור לפסוע ג' פסיעות לאחוריך.

וגם אם אותו אדם נמצא מחוץ לד' אמותיך, ורק על ידי שתפסע ג' פסיעות תיכנס לתוך ד' אמותיו - ג"כ אסור לפסוע לאחוריך (שלחן ערוך אורח חיים סימן קב סעיף ה ומשנה ברורה סק"כ).

ואפילו אם האדם שעומד מאחוריך התחיל להתפלל אחריך - ג"כ האיסור במקומו עומד (שלחן ערוך שם).

וכן אפילו אם אותו אדם שעומד מאחוריך סיים להתפלל, ועוסק בתחנונים בסוף התפילה - עדיין אסור לך לפסוע לאחוריך (משנה ברורה שם סק"ג).

ויש מקילים אם פוסע לצדדים, ובפרט בזקן או חולה, או מי שתש כוחו בימי הצומות (קצור שלחן ערוך ילקוט יוסף סימן קב סעיף טז).

בברכה,

הלל מאירס