שאל את הרב - כללי

למה אסור לנתק אדם חולה קשה מהמכשירים?

  • ז' אב התשע"ז

שאלה

שלום לכבוד הרב קרוב משפחה שלי במצב קשה מאד בבית חולים, הוא מחובר למכשירי הנשמה.ולא יכול לנשום לבד . הוא חולה סרטן ויש לו עוד המון סיבוכים, הרופאים אומרים שהוא גמור. וממליצים לנתק אותו מהמכשירים כדי שהוא לא יסבול . מה עושים במצב כזה? תודה רבה שמואל

תשובה

לכבוד השואל,

סליחה על האיחור בתשובה, ואנו מבקשים את סליחתך בזה.

על פי דין תורה, באופן כללי אסור לנתק מכשיר החייה.

וטעם הדבר, לפי שמקובל אצלינו שצורך החיים הם לתיקון; וכל רגע שנשמה יהודית נמצאת בעולם הוא משלים יותר ויותר את תיקונו, עד שנשלם כל מה שהוא צריך לתקן, ואז נפטר (ספר אור החיים, פרשת ויחי, ד"ה ויקרבו ימי ישראל).

ונמצא שאם מנתקים את מכשיר ההחייה מקודם, גורמים בזה לחוסר תיקונו של החולה ולרעה גדולה לנשמתו.

לכן אין לנו לדון כפי מה שנראה לנו שעובר על הנשמה, כאשר אותם דברים שעוברים עליו אין בכוחותינו למנוע (כל זמן שהוא עדיין חי), אלא יש לנו לעשות כדרוש מאיתנו על פי התורה וההלכה, לעשות את כל השתדלות   שבאפשרותינו לעשות כדי שהאדם עדיין יוכל לחיות, ואפילו לחיי שעה (כלומר, אפילו אם ההצלה היא רק לזמן מוגבל).

כל הנ"ל נאמר באופן כללי. אך הואיל והפרטים משנים הרבה בנוגע לשאלה זו, והיא שאלה בדיני נפשות ממש, יש לגשת עם שאלה כזו למורה הוראה מקרוב ולדווח לו את כל הנתונים בפרורוט, ואז יתכן שהוא גם יחליט אחרת לפי המצב ולפי ההלכה.

רב נחום