מי שקונה ספר תורה, האם מקיים בזה מצוות כתיבת ספר תורה?

  • ה' אלול התשע"ז

שאלה

אם אני קונה ממישהו ספר תורה אני מקיים את מצוות עשה של לכתוב ספר תורה כביכול? (מצוות תרי"ג). תודה רבה

תשובה

שלום רב,

נחלקו הפוסקים האם אפשר לקיים את מצוות כתיבת ספר תורה על ידי שקונים ספר תורה מוכן (ראה רמ"א יורה דעה סימן ער סעיף א, שאין מקיימים בזה את המצווה, אולם דעת הט"ז סק"א וביאור הגר"א שם שיוצאים בזה ידי חובה, אלא שאין זה מעולה כמו שאם היה כותב בעצמו).

ולכן לכתחילה לצאת ידי כל הדעות יש לשכור את הסופר שיכתוב את הספר תורה בשליחותו. ואם שכח או לא ידע לעשות כן, יבקש מהסופר להשאיר כמה תיבות בסוף הספר תורה בלתי כתובים, ויכתבם בעצמו או יבקש מהסופר לכתוב אותם בשליחותו שהרי אמרו חז"ל (מסכת מנחות דף ל עמוד א) הגיה בו אפילו אות אחת מעלה עליו בכתוב כאילו כתבו כולו (ראה רמ"א שם. וע"ע נטעי גבריאל כתיבת והכנסת ספר תורה פרק ג סעיף א)

ואם קנה ספר תורה ולא שכר את הסופר מראש לכתוב בשבילו, וכן לא כתב שום  אות בספר תורה - בדיעבד יצא ידי חובה (ראה נטעי גבריאל שם סעיף ב).

בברכה,

הלל מאירס