הלכות ומנהגים
כניסת אשת כהן מעוברת לקברי צדיקים
- ו' אלול התשע"ז
שאלה
שלום, אני כהן ואשתי בהריון, אנחנו אמורים לנסוע לאומן, לקבר של ר' נחמן, האם היא תוכל להיכנס לציון? מסביב לציון של ר' נחמן ידוע שיש בית קברות מתחת לאדמה, לא ידוע לנו אם יש לה בן או בת, כיון שהיא רק בהתחלה. תודה רבה!
תשובה
שלום רב,
מותר לאשתך להיכנס לציון רבי נחמן מברסלב זצ"ל. ובאמת שגם אם היה ידוע לה שיש לה בן - מותר לה להיכנס לשם.
מקורות: הנה הרוקח (סימן שטו) כתב, אשת כהן שמעוברת מותרת ליכנס באהל המת דספק ספיקא הוא שמא נפל הוא או שמא נקבה היא. והובא בש"ך יורה דעה (סימן שעא סק"א). ולכאורה לפי זה באופן שהיא כבר יודעת שיש לה בן צריך להיות אסור לה להיכנס לבית הקברות, שהרי ספק אחד ירד, ואין כאן יותר ספק ספיקא.
אולם המגן אברהם (סימן שמג סק"ב) הקשה על הרוקח שדבריו צ"ע שהרי בלאו הכי מותר דטומאה בלועה אינה מטמאה כמו שכתוב בחולין (דף עא עמוד א). וכן פסק הרמב"ם (הלכות טומאת מת פרק כה הלכה יב). וכבר עמד בקושיא זו בתשובת הרדב"ז חלק א' (סימן ר), וכתב, ולכן אני אומר שהרוקח מיירי באשה שקרבו ימיה ללדת, וחיישינן שמא יוציא הולד ראשו, ונמצא שהוא כילוד, ואינה טהרה בלועה, ומשום הכי כתב שאף על פי כן לא חיישינן, משום דאיכא ספק ספיקא וכו'. ע"ש. וכן תירץ האליה רבה (סימן שיא ס"ק יד) בשם בנו דקמ"ל הרוקח דמותרת המעוברת ליכנס לאוהל המת להוליד שם. וכ"כ בעל הקרבן נתנאל בספרו נתיב חיים (סימן שמג). וכן כתב המשנה ברורה (שם סק"ג, ובשער הציון סק"ח) על פי הרדב"ז והנתיב חיים. ולפי דבריהם גם אשת כהן בהריון שיודעת שיש לה בן מותרת להיכנס לבית הקברות כיוון שטהרה בלועה אינה מטמאה. וכן מבואר יוצא ממה שכתב הערוך השלחן יורה דעה (סימן שעא סעיף יט). וע"ע באורך בספר חזון עובדיה אבלות חלק ב' (עמודים סד-סו).
וכך נקטו למעשה אחרוני דורינו שמותר לאשת כהן בהריון להיכנס לבית הקברות גם באופן שיודעת שיש לה בן, שכן מבואר יוצא בשו"ת שבט הלוי חלק ב' (סימן רה) וחלק ו' (סימן קעה), ובספר חוט שני הלכות טומאת כהנים (עמוד צז). וכן העלה בשו"ת תפלה למשה חלק ג' (סימן לט) שאשת כהן מעוברת מותרת להיכנס לאהל המת או לבית הקברות אפילו אם ידוע לה על ידי בדיקת "אולטרה סאונד" שעוברה זכר, שהואיל והעובר בלוע במעיה אינו מקבל טומאה וכו'. ע"ש. ובשם הגרי"ש אלישיב זצ"ל הובא (אשרי האיש חלק יורה דעה חלק ב' פרק צב סעיף יא) להתיר בזה קודם החודש התשיעי להריונה. וע"ע בשו"ת תשובות והנהגות חלק א' (סימן תרעט).
בברכה,
הלל מאירס
להרחבה ושאלות נוספות, ניתן לפנות אל רבני שו"ת הידברות במייל rav2@htv.co.il