שאל את הרב - כללי
מה הגדר של לימוד תורה שלא לשמה?
- י"ב אלול התשע"ז
שאלה
שלום לכבוד הרבנים! מצאתי בספר את הגירסה הבאה: "וכמארז"ל לעולם יעסוק אדם בתורה ומצות שלא לשמה ואף כי הלמוד שלא לשמה גם הוא חלי כבד ורע ומר בלמוד שלא לשמה הנה האדם מחליף יצר ביצר, ובכ"ז הותר לנו לעשות חליפין אלו כמו שהותר לרופא לעשות כן בחוליי הגוף". שאלתי היא: איך כבוד הרב מגדיר בהסבר מפורט מהו לימוד וקיום מצוות שלא לשמה? בתודה מראש!
תשובה
שלום רב,
אדם שעוסק בתורה כדי לקבל כבוד נקרא עוסק בתורה שלא לשמה, אולם אם לומד לקנטר אחרים נוח לו שלא נברא (ראה תוספות במסכת ברכות דף יז עמוד א ד"ה העושה, ותענית דף ז עמוד א ד"ה וכל, ונזיר דף כג עמוד ב ד"ה שמתוך).
וכן אדם שעוסק בתורה כדי לקבל שכר או כדי שלא תגיע אליו פורענות נקרא עוסק בתורה שלא לשמה. ורק אם עוסק בתורה מפני אהבת ה' שציוה לעסוק בתורה נקרא עוסק בתורה לשמה (רמב"ם הלכות תשובה פרק י הלכה ה).
ומכל מקום כבר אמרו חז"ל במסכת פסחים (דף נ עמוד ב) לעולם יעסוק אדם בתורה ומצוות אף על פי שלא לשמה שמתוך שלא לשמה בא לשמה. והובא להלכה בשלחן ערוך יורה דעה (סימן רמו סעיף כ). וכתב השפתי כהן (ס"ק יט) על פי התוספות בברכות הנ"ל דהיינו על מנת שיכבדוהו וכהאי גוונא, אבל הלומד על מנת לקנטר נוח לו שלא נברא.
בברכה,
הלל מאירס
להרחבה ושאלות נוספות, ניתן לפנות אל רבני שו"ת הידברות במייל rav2@htv.co.il