מדוע יש מחלוקות בפירוש התורה?

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

אם יש תורת אמת אחת מדוע כלכך הרבה מחלוקות בפרושים הלכות ומנהגים?

תשובה

שלום

בקצרה יסוד הענין הוא כך: לתורה יש שתי פנים של הנותן והמקבל. התורה שבכתב והפרוש העיקרי הפשוט שלה אינם שנויים במחלוקת וזהו צד הנותן- הקב"ה ששווה לכולם באותה מידה.

אך ישנה תורה נוספת שיוצאת מהתורה שבכתב והיא התורה שבעל פה. היא מתייחסת יותר לנותן והיא הדרך כיצד התורה באה לידי ביטוי בחיי היום יום של המקבלים- עם ישראל, ובזה יש חילוקים, כיון שאין כל בני האדם שווים, ומה שמתאים לאזור אחד לא מתאים לאזור אחר, לתקופות שונות, לגדרים וסייגים לפי פרצות הדור וכו.

להכל יש בסיס ומקור בתורה וכל שיטה מותאת לאותו מצב מסוים כפי שהתורה רוצה שהוא ינהג במצבו. ועל זה אלו ואלו דברי אלוקים חיים.

 הדוגמא הידועה זה מחלוקת בית שמאי ובית הלל, כיום ההלכה הולכת בעקביות לפי פסיקת בית הלל, אבל הגמרא מציינת מפורש שלימות המשיח ינהגו כפי דעת בית שמאי, וכי יש שני אמיתות? כן.

במצב שיש יצר הרע בצורה מסוימת כפי חיינו אנו התורה רוצה שננהג בדרך בית הלל, אבל לעתיד שיפחת היצר והעם יוכל לנהוג בצורה יותר נעלה וגבוהה זה יהיה רצון התורה שינהגו כבית שמאי.