מדוע מותר להבעיר אש ביום טוב ואסור בשבת?

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

למה בחג מותר להבעיר אש מאש קיימת ואסור להבעיר אש ללא העברה. ולמה שניהם אסורים בשבת. תודה ושבוע טוב

תשובה

שלום

ההגדרה של מלאכות האסורות בשבת ענינם תיקון ועשיה . לא מאמץ פיזי! אלא מלאכה שנועדה לתקן ולשכלל את העולם.

וכיון ששבת רומזת לעולם הבא המתוקן , לוינח ביום השביעי, אנו מצווים ביום זה לנוח ולהפוך את היום ליום מתוקן מעין עולם הבא, ללא מלאכות שנועדו לתקן ולהכין, אלא הכל מוכן ומושלם.

יום טוב רומז לימים של גילוי הבורא בתוך העולם, לזמנים שבתוך העולם הזה מתגלה טוב השם( לכן ברכתם בקידוש מקדש ישראל והזמנים זה עדיין תחת ממשלת הזמן ולא נכנס לעולם הנצח של העתיד) ולכן בישול והבערה לשם אכילה של תענוג מותרת ביום טוב. ולא נקבעה שביתה מוחלטת.

חכמים אסרו לעשות ביום טוב מלאכה שניתן לעשותה מערב יום טוב, והדקלה עצמה קבעו שיעשו בערב יום טוב, וביום טוב עצמו רק יעבירו את האש.