תפילה וברכות

הזכרת תואר הרב לפני שם החולה

  • ז' תשרי התשע"ח

שאלה

שלום כבוד הרב! האם מותר להזכיר את התואר רב לפני שם חולה ברפאנו - שמעתי שהדבר מקטרג. תודה רבה

תשובה

שלום רב,

נכון שאין להזכיר תוארי כבוד לפני שמו של החולה, אך לא מטעם קטרוג, אלא משום שאין גבהות לפני המקום (יעויין ספר חסידים סימן תת).

אולם כשמתפללים על רב אפשר להזכיר לפני שמו את התואר "רבי", ויותר אין להוסיף תוארי כבוד (ברכי יוסף יורה דעה סימן רמ סק"ד בשם זקינו הרב החסיד מהר"א אזולאי זלה"ה בהגהותיו כ"י. חזון עובדיה אבלות חלק א' עמוד ז, ד"ה כתב מרן).

אמנם מובא שכאשר מתפללים על חולה, שלא לומר יברך וירפא את "החולה" משום קטרוג, שאז מקיימין ומודים שהוא בחזקת חולה, אלא יאמר יברך וירפא את פלוני בן פלוני (דרכי חיים ושלום אות רכ מהאדמו"ר ממונקאטש זצ"ל שהזהיר כן בשם אבותיו זצ"ל על פי הגמרא בשבת דף לב עמוד א לעולם יבקש אדם רחמים שלא יחלה שאם יחלה אומרים לו הבא זכות ותיפטר, וכיון שאומרים "החולה" הרי מקיימין ומודים שהוא בחזקת חולה, והרי צריכים להביא זכות, ומי יאמר זכיתי לבי וטהרתי וכו'. וע"ע כיוצא בזה בשו"ת תשובות והנהגות חלק ג' סימן צה).

בברכה,

הלל מאירס