שאל את הרב - כללי

מה הכוונה אין לו חלק לעולם הבא?

  • ח' תשרי התשע"ח

שאלה

יש עבירות שנאמר עליהם שהעושה אותן "אין לו חלק העולם הבא", למה בדיוק הכוונה, שאין לו גן עדן, לא זכאי להיכנס לעולם הבא אף פעם? אין לו תקנה? תודה רבה וגמר חתימה טובה

תשובה

שלום רב,

יעויין לרבי אליהו הכהן זצ"ל בספרו מדרש תלפיות (ערך חלק לעוה"ב) שכתב בשם רבינו בחיי (סוף פרשת אחרי מות) שכל אלו ששנינו בהם ואלו שאין להם חלק לעולם הבא וכו', פירושו אין להם חלק ידוע בפני עצמן, אבל ניזונים ונהנים הם מכמה אוצרות צדקה הגנוזים לאותם שלא זכו, כעני שאין לו מה יאכל וסמוך על שלחן חבירו, והביא שכן כתב הריקאנטי (פרשת כי תשא) בשם ה"ר עזריאל, שבכל מקום שאמרו רבותינו ז"ל אין לו חלק לעולם הבא, היינו שאין לו בית בפני עצמו ואוצר שהוא ברשותו והוא מושל עליו, וזהו שעושין לו מדור לפי כבודו, אבל מי שאין לו זכות עומד הוא במקום שעומדים רבים. וכתב על זה: אמר המחבר, וכן השיב לי רוח אחד שנכנס באשה אחת על שאבד עצמו לדעת, וגם הודה שבעל אשת איש, ואמר שבצאתו מהאשה הזאת ילך י"ב חודש לגיהנם ומשם לגן עדן, ושאלתיו והרי אמרו רבותינו ז"ל הבא על אשת איש אין לו חלק לעולם הבא, והשיב, שאין לו אותו החלק הידוע שהראוהו קודם בואו לעולם, אבל הקב"ה נתן לו בתורת צדקה חלק אחר אחר קבלת עונשו. גם פעם אחת נכנס רוח אחד באשה אחת ואמר שנענש על שאבד עצמו לדעת, ושכאשר יצא מהאשה הזאת ילך לגיהנם לקבל עונשו ומשם ילך לגן עדן. ואמרתי לו והרי אמרו רבותינו ז"ל המאבד עצמו לדעת אין לו חלק לעולם הבא, והשיב, שעוון זה מאבד חלקו שיש לו בפני עצמו וכמו שאמרו (במסכת חגיגה דף טו עמוד א) זכה צדיק נוטל חלקו וחלק חבירו בגן עדן וכו', אולם עדיין יש להם מקום במקום שרבים עומדים שם. ע"כ. וע"ע בשו"ת יביע אומר חלק ו' (חלק יורה דעה סימן לו אות ד).

בברכה,

הלל מאירס