הלכות ומנהגים
האם פונדקאות מותרת לפי ההלכה?
- ח' תשרי התשע"ח
שאלה
כבוד הרב שלום, אני ואשתי שוקלים תהליך של פונדקאות ואני רוצה לשאול את הרב האם מבחינת ההלכה זה מותר ואם כן באיזה תנאים, והאם חייב שהאם הפונדקאית תהיה יהודייה או שהיא יכולה להיות גם גויה? בתודה מראש לכבוד הרב וגמר חתימה טובה
תשובה
שלום רב,
אי אפשר להתיר לאישה אפילו רווקה לשמש כאם פונדקאית, כיוון שיש דעות בהלכה שהיא נחשבת האם, ואז יש חשש שאח יבוא להתחתן עם אחותו (וכפי שמצינו חשש זה בחז"ל, ראה מסכת יבמות דף לז עמוד ב, ושלחן ערוך אבן העזר סימן ב סעיף יא. ומטעם זה כתב בשו"ת יביע אומר חלק ב' חלק אבן העזר סוף סימן א לאסור לקבל תרומת זרע מאיש אחר. ודון מינה ואוקי באתרין. וכ"כ בנידון דידן בשו"ת בריתי שלום חלק ד' סימן טו שאין שום היתר לאישה יהודייה לשמש כאם פונדקאית משום החשש הנ"ל. וע"ע בספר רץ כצבי, ענייני פוריות, פרקי מבוא פרק ד).
והדרך היחידה המותרת עפ"י ההלכה היא על ידי אישה גויה שתשמש כאם פונדקאית. וכמובן שאחר הלידה צריך להטביל את הילוד לשם גירות בפני שלושה גברים שומרי מצוות (ואם הוא זכר - צריכים לכוון בשעת ברית המילה שהברית נעשית לשם גירות, ובנוכחות שלושה גברים שומרי מצוות היודעים מכך. ואם זו נקבה - יש לדעת שיהיה אסור עליה להינשא לכהן כמבואר בשלחן ערוך אבן העזר סימן ו סעיף ח, שגיורת אפילו נתגיירה פחותה משלוש שנים, אסורה לכהן).
בשורות טובות בקרוב,
בברכה רבה,
הלל מאירס
להרחבה ושאלות נוספות, ניתן לפנות אל רבני שו"ת הידברות במייל rav2@htv.co.il