האם ה' נוקם?

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

אל נקמות ה` - היתכן ש- ה` נקמן? האם זה מתבטא בעצם קיומו של גהינם - וזהו ההשבת גמול על גאים שנאמר אח"כ? או שמא ה`נקמנות` היא עלי אדמות? האם מותר להשיב לאפיקורוס?

תשובה

נקמת השם היא גם פה בעולם הזה. הנקמה בעיקרה היא מידה חיובית בנפש, ומעידה על חיות ומציאות של אדם בעל ערך, הנקמה מגיעה תמיד עם הקנאה, לקנאות קנאת השם ומימלא להנקם מהחוטאים( כפי שמובא על פנחס שנקם נקמת השם בקנאו את קנאתי).

 אלא שביחס לחברינו אנו מצווים לא לנקום ולא לנטור כי אין צדיק בארץ שיעשה טוב ולא יחטא וראוי לנו למחול ולסלוח, וכן שהדבר היה ראוי משמים שיעשה לנו. אבל הקב"ה שהוא שופט הארץ ובוחן כליות ולב ודאי שמי שנחשב בעיניו כרשע ופגע ברשעותו בשלמות העולם מגיע להנקם ממנו ובכך מתגדל שמו של הקב"ה.